Oriol Junqueras s’empatolla amb la genètica

En un article publicat l'any 2008 establia diferències racials entre catalans i espanyols
junqueras
junqueras

L’any 2008, Oriol Junqueras, que aleshores encara no era ni president d’Esquerra Republicana ni alcalde de Sant Vicenç els Horts, col·laborava regularment al diari ‘Avui’ amb una columna titulada ‘Bon vent…’.

La del 27 d’agost d’aquell any es titulava ‘Proximitats genètiques‘. En aquell moment, va passar desapercebuda, sobretot perquè no tenia cap càrrec polític que li donés notorietat. Però ara que és alcalde i que té serioses opcions de presidir la Generalitat, la lectura de l’article pren una altra dimensió. La tesi reflectida al final és contundent: catalans i espanyols són genèticament diferents. Un argument que, de moment, no ha utilitzat en la seva defensa de la necessitat que Catalunya s’independitzi d’Espanya. No ho ha fet perquè s’ha desdit del pensament abocat a l’article o perquè pensa que políticament no és el moment adequat per posar-lo sobre la taula?

Les seves reflexions es basen en un article aparegut dues setmanes abans sobre un estudi del Medical Center de la Universitat Erasmus de Rotterdam que analitza les diferències genètiques entre 23 grups de població europeus.

Junqueras considera ‘suggeridores’ les conclusions de l’estudi. Per exemple, que les distàncies genètiques són més grans entre els grups de població del nord i del sud que les que hi ha entre els grups de l’est i els de l’oest. És a dir, que són més diferents un irlandès i un portuguès que un irlandès i un polonès o un portuguès i un grec. Però li crida sobretot l’atenció que hi ha tres Estats “on ha estat impossible agrupar tota la població en un sol grup genètic”: Itàlia, Alemanya i Espanya.

I acaba l’article així: “Els catalans tenen més proximitat genètica amb els francesos que amb els espanyols, més amb els italians que amb els portuguesos i una mica amb els suïssos. Mentre que els espanyols presenten més proximitat amb els portuguesos que amb els catalans i molt poca amb els francesos”.

El culmina amb l’expressió: “Curiós…”. Curiós, sí. Molt més que curiós. Els tweets equivocats –racistes o no- es poden eliminar. Els articles de l’hemeroteca, no.

(Visited 620 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari