Primer ple, primer tast amarg d’Ada Colau

Les discrepàncies sobre els sous i la gestió de les empreses municipals anticipen un mandat complicat
ada colau 1r ple
ada colau 1r ple

Els regidors de Barcelona en Comú, ERC i la CUP volien rebaixar els sous dels càrrecs electes, però els de CiU, C’s, el PSC i el PP han tombat, com s’esperava, aquesta proposta, inclosa entre les promeses de la campanya d’Ada Colau.

Aquest ha estat el primer tast amarg en el seu primer ple com a alcaldessa, l’únic càrrec electe, per cert, que veurà retallat el sou màxim: per imperatiu de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de les Administracions Locals, serà, com a màxim, de 100.000 euros, 9.000 menys que els que percebia Xavier Trias, el seu antecessor.

Més enllà dels emoluments assignats formalment, les limitacions de la majoria sous, depenen dels compromisos que assumeixen els partits en els seus codis ètics. Els càrrecs de BComú, Colau inclosa, s’han compromès a no ingressar més de 2.200 euros mensuals del total que rebin oficialment. Els de la CUP limitaran els seu ingréssos reals a 1.600 euros al mes.

Els consells d’administració
Colau i els regidors de BComú -11 dels 41 de l’Ajuntament- tampoc han aconseguit que les cúpules de les empreses municipals estiguin ocupades per “executius i no polítics”, com defensava el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello.

A diferència de la discrepància sobre els sous, però, s’ha assolit un acord. L’administració de Barcelona Serveis Municipals (BSM), la principal empresa municipal, es reproduirà la correlació de forces del Consistori, la qual cosa obligarà al consens i impedeix que els grups de l’oposició en quedin fora, com criticava el regidor convergent Joaquim Forn. Barcelona en Comú, en canvi, tindrà la majoria a les altres empreses municipals, Barcelona Cicle de l’Aigua, Barcelona Activa, Barcelona d’Infraestructures Municipals, Barcelona de Gestió Urbanística i Foment de Ciutat.

Grups de l’oposició municipal han titllat d'”autoritari” l’estil de Colau com a alcaldessa i Xavier Trias (CiU) i Jaume Collboni (PSC) han assenyalat que el nou Govern municipal pren decisions que paralitzen la ciutat.

El MWC i els hotels
Aquest mateix dimarts s’ha conegut l’extensió del contracte de Barcelona amb el Mobile World Congress fins al 2023. D’altra banda, fonts empresarials citades per El País asseguren que l’Ajuntament de Barcelona revisarà les 28 llicències hoteleres que van quedar aturades arran de l’anunci de la suspensió durant un any de les concessions de tota mena de llicències d’allotjament turístic a la ciutat. Segons aquesta informació, la revisió fou acordada per Colau amb Jordi Clos, president del Gremi d’Hotels, la setmana passada, i no comporta el vistiplau a tots els projectes, sinó una anàlisi un per un per avaluar quins han de tirar endavant.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides