El “Sí se puede!” ressona al Parlament

Llàgrimes d'alegria a la Cambra legislativa amb l'aprovació del primer tràmit de la ILP per l'Habitatge
Representants dels promotors de la ILP Habitatge al Parlament
Representants dels promotors de la ILP Habitatge al Parlament

La cinquantena de persones que representaven el grup promotor de la ILP per l’Habitatge, la PAHC, l’Observatori DESC i l’Aliança contra la pobresa energètica, han esclatat d’alegria, llàgrimes incloses, després que el Ple del Parlament hagi donat llum verda aquest dijous al primer tràmit per convertir la Iniciativa Legislativa Popular en Llei.

“Celebrem que és un dia històric després de sis anys de lluita, aturant desnonaments mentre els governs legislaven per defensar els privilegis d’uns pocs, de les entitats bancàries i de les de subministraments”, ha explicat el portaveu de la PAHC, Carlos Macías.

La ILP, que ha iniciat amb èxit el tràmit exprés al plenari, proposa aturar els desnonaments a Catalunya, acabar amb els deutes que arrosseguen les famílies durant anys, mobilitzar els pisos buits i garantir els subministraments bàsics a totes les llars.

El proper Ple debatrà les esmenes que han introduït els grups parlamentaris. Els promotors han anunciat que ICV-EUiA, CUP, PSC i ERC donen suport ple al contingut de la ILP. C’s, “que havia dit que només introduiria esmenes de millora diu ara que vol eliminar diversos articles. O sigui que Ciutadans ens ha enganyat“, ha dit Macías. El PP ha introduït esmenes però “deixa la porta oberta per seguir negociant”. I CDC també ha fet arribar algunes esmenes i “sembla que tenim un principi d’acord que hem d’acabar de concretar”, ha avançat el portaveu.

Convergència, de qui dependran els vots per aprovar la futura llei, ha mostrat, en el seu torn al faristol de l’hemicicle, el “compromís per treballar per arribar a un acord tots plegats”. Però la portaveu convergent, Meritxell Roigé, ha deixat clar que el seu grup parlamentari només signarà el text legal definitiu si és compatible amb la normativa sobre habitatge que ha aprovat el Govern durant aquesta legislatura.

“La prioritat és l’emergència habitacional. El lloguer és el camí perquè socialment és el més demandat. Els pisos buits són un problema i cal afrontar-lo. Aquest govern ha impulsat mesures com la llei aprovada dimecres que preveu un impost per aquelles persones que tenen pisos buits”, ha explicat la diputada, qui ha donat a entendre que caldrà negociar algunes esmenes al text actual.

Els articles que de ben segur s’hauran d’esmenar són els que fan referència al lloguer forçós. “No ens tanquem a què s’aprovi el mateix text que proposem però sí que garantirem que la finalitat sigui la mateixa: que els pisos buits es moguin i que totes les famílies que estan amb processos de desnonament aconsegueixin un lloguer social“, ha dit Macías.

Com que cap grup ha presentat esmenes a la totalitat del projecte legislatiu, la ILP ha passat el primer tràmit del plenari sense sotmetre’s a votació.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides