Andorra no té crèdit

Moneyval dóna un cop de puny sobre la taula i exigeix acabar amb les males pràctiques
toni marti
toni marti

Andorra està en el punt de mira de Moneyval, l’organisme depenent del Consell d’Europa que vetlla per la transparència en les transferències i dipòsits internacionals d’actius financers. L’esclat de l’escàndol de la Banca Privada d’Andorra (BPA) és la prova palpable que el Coprincipat no ha fet prou bé els deures en matèria de lluita contra el blanqueig de diners (AntiMoney Laundering/ AML) i els responsables d’aquest organisme, amb seu a Estrasburg, han donat un cop de puny sobre la taula.

En la seva reunió del pròxim mes de setembre, Moneyval abordarà específicament el cas andorrà i, segons totes les evidències, endurirà, de manera severa, les exigències de control sobre les activitats de les entitats financeres i asseguradores del país dels Pirineus. Moneyval exerceix la seva funció inspectora en 47 països de l’àmbit eurasiàtic –incloent-hi Suïssa, Rússia, Ucraïna, Turquia, l’Azerbaidjan…- i, al seu torn, està enquadrat en el Financial Action Task Force (FATF- GIFA) i el Grup Egmont, entitats que, a escala planetària, es dediquen a combatre les organitzacions financeres criminals.

Les 40 recomanacions
En el cas d’Andorra, la Unitat d’Intel·ligència Financera (UIFAnd) és l’encarregada d’aplicar les instruccions que dicten Moneyval, el FATF-GIFA i el Grup Egmont per evitar la circulació de capitals delictius, relacionats amb la corrupció política, el tràfic de drogues, el contraban, l’evasió fiscal o el terrorisme. La UIFAnd té com a president l’exfiscal Carles Fiñana i està formada per vuit experts, entre els quals hi ha dos comandaments policials del Coprincipat, Robert Guirao i Jordi Lluís Francès.

La nota del FinCEN nord-americà del passat 10 de març, on afirmava que la BPA estava involucrada en operacions de blanqueig de diners –concretament, de Veneçuela, Rússia i Xina-, va suposar una sonora bufetada a la credibilitat internacional d’Andorra i del seu sistema financer. Això ha accentuat les pressions de Moneyval sobre les autoritats del Coprincipat, urgint l’estricta implementació de les 40 recomanacions que constitueixen la “Bíblia” d’aquest organisme i del Grup Egmont.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides