Tisorada de la Generalitat a l’economia dels discapacitats

Sense avisar, apuja el preu dels ajuts als ingressats en centres especialitzats públics
neus munte
neus munte

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha modificat els criteris de càlcul dels ajuts que reben les famílies amb persones discapacitades ingressades en un centre especialitzat públic. Les noves condicions, no comunicades amb antelació als afectats, ha revelat aquest dilluns la Cadena SER, arriben a l’extrem d’enfilar un copagament de 18 euros fins als 276 euros, com és el cas d’un noi que fa més de dues dècades que es troba internat a Can Ruti, gairebé en estat vegetatiu.

El nou criteri introduït per la Generalitat comporta la consideració del patrimoni en la concessió de les ajudes. Segons la mateixa informació, les famílies, a més d’haver de suportar l’encariment, han de pagar-lo retroactivament. És a dir, Benestar Social els reclama, tot d’una, quatre rebuts.

El pagament en funció de la capacitat econòmica és l’argument esgrimit per la Generalitat per justificar la mesura, però agrupacions com Dincat, que aplega entitats sense ànim de lucre del sector de la discapacitat intel·lectual, la troben injusta. La seva presidenta, Rosa Cadena, ha declarat a la SER que “Nosaltres el que hem demanat a la Generalitat és que el patrimoni de les persones amb discapacitat només computi a partir dels 65 anys, com amb qualsevol persona, però que no comptin des del primer dia que entrin en un servei”.

Tanmateix recomana que es plantegin reclamacions contra les factures retroactives, quelcom que, indica, sovint es descarta per por al fet que afecti la permanència del pacient, donat que les residències disposen d’un “protocol de morositat”.

Pel que fa al noi ingressat al Centre de Disminuïts Psíquics Profunds de l’Hospital Can Ruti, la seva mare explica que la darrera factura supera els 1.000 euros i que “Jo treballo i puc pagar-ho, però hi haurà famílies que no”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides