Operació anticorrupció a la cúpula de la FIFA

Detenen sis alts càrrecs de l'organisme i la Fiscalia suïssa endega una investigació penal sobre l'adjudicació dels Mundials de Rússia 2018 i Qatar 2022
Omerta, de Jennings
Omerta, de Jennings

Acusacions de corrupció generalitzada a la FIFA han motivat les detencions en un luxós hotel de Suïssa d’alts càrrecs de l’organisme que regeix el futbol mundial.

Segons informa The New York Times, entre els dirigents implicats hi ha Jack Warner, expresident de la CONCACAF (confederació de Nord-amèrica, Centreamèrica i el Carib) entre el 1990 i el 2011, exvicepresident de la FIFA i exministre de Seguretat Nacional de Trinitat & Tobago, així com els vicepresidents de l’organisme Jeffrey Webb (Illes Caiman) i Eugenio Figuredo (Uruguai), expresident de la CONMEBOL (confederació sud-americana). El mateix diari indica que la llista la completen Eduardo Li, president de la federació de Costa Rica, Julio Rocha, de Panamà, Costas Takkas, de les Illes Caiman, Rafael Esquivel, de Veneçuela, Nicolás Leoz, del Paraguai, i José Maria Marin, actual president de la Confederació Brasilera de Futbol (CBF). No tots ells, però, es troben a Zuric ni han estat detinguts, segons les primeres informacions.

L’Oficina Federal de Justícia de Suïssa, a instàncies d’una investigació del Departament d’Estat dels EUA contra la corrupció a la FIFA, ha comunicat que ha arrestat sis persones per presumpte frau electrònic, blanqueig de capitals i extorsió. Les acusacions es deriven de tres anys d’indagacions de l’FBI i tenen relació amb els processos d’elecció de diverses Copes del Món, el màrqueting i els drets d’explotació televisiva.

Les autoritats suïsses han especificat que els sis directius detinguts són sospitosos d’haver rebut suborns valorats en més de 100 milions d’euros des de principis de la dècada dels 90, a canvi dels quals haurien facilitat tractes de favor a empreses de mitjans i firmes de patrocini en torneigs de futbol a Amèrica Llatina. També assenyalen que els pagaments sospitosos s’haurien efectuat mitjançant bancs nord-americans i que la comissió dels suposats delictes s’hauria preparat en territori dels EUA.

The New York Times publica, citant fonts properes a les investigacions, que els detinguts estan acusats de frau, associació delictiva i blanqueig. En total, hi hauria 14 investigats per les autoritats dels EUA, incloent-hi executius de màrqueting esportiu i un intermediari dels suposats pagaments.

La notícia cau com una bomba en el si de la FIFA, que celebra les seves eleccions presidencials aquest divendres, amb Sepp Blatter, l’actual president, com a favorit i el príncep jordà Alí bin Hussein, vicepresident, com a alternativa.

Qatar 2022 i Rússia 2018
“No puc confirmar els noms ni quantes persones han estat arrestades”, ha declarat Walter De Gregorio, portaveu de la FIFA, que ha assegurat, en canvi, que “els Mundials del 2018 i el 2022 es jugaran a Rússia i a Qatar”.

L’elecció de les seus d’aquests dos torneigs està en el punt de mira de la Justícia. La Fiscalia de la Confederació Helvètica ha endegat un procés penal contra diversos sospitosos (el nom dels quals no ha revelat) per suposada gestió deslleial i per blanqueig vinculat a l’adjudicació dels dos pròxims Mundials.

The Guardian assenyala que entre els investigats per aquest afer hi ha el president de la Federació Espanyola i vicepresident de la FIFA, Ángel María Villar, a més d’Issa Hayatou, també vicepresident i president de la confederació africana, Michel D’Hooghe (Bèlgica), Senes Erzik (Turquía), Worawi Makudi (Tailàndia), Marios Lefkaritis (Xipre), Jacques Anouma (Costa d’Ivori), Rafael Salguero (Guatemala), Hany Abo Rida (Egipte) i Vitaly Mutko, màxim responsable del Mundial del 2018 y ministre d’Esports rus.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides