Homs anuncia dos mesos crítics per a la tresoreria catalana

En responsabilitza el PP i diu que els crítics contribueixen amb el Govern espanyol a fer una "pinça diabòlica"
homs 26-maig-15
homs 26-maig-15

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha denunciat, en la seva compareixença posterior a la reunió del Consell Executiu, que el Govern espanyol del PP provoca deliberadament, i mitjançant una “operació sistematitzada”, una “asfíxia” financera a la Generalitat de Catalunya que els dos mesos vinents extremarà els problemes econòmics del Govern català.

Homs ha anunciat que la Generalitat acara els dos mesos vinents una situació particularment delicada per a la seva tresoreria, que afectarà proveïdors i tots els Departaments “sense excepció”. Tan sols les nòmines -“ho tenim salvat”- queden al marge de la “situació extrema” que ha esbossat.

La “pinça”
Tanmateix, el portaveu del Govern ha denunciat emfàticament una “pinça diabòlica” pel que fa al relat sobre la gestió de les finances públiques catalanes. Els responsables, diu Homs, són el Govern del PP, a qui atribueix incompliments “flagrants” de la llei, abús de posició dominant i una operació “premeditada” per ofegar la Generalitat, i aquells que critiquen la gestió econòmica del Govern d’Artur Mas des de posicions polítiques discrepants amb el PP, però en complicitat, diu, amb el Govern de Rajoy -no creu que deliberada, ha puntualitzat- i amb una línia argumental, la dels populars, que Homs assenyala que presenta el Govern català com un gestor ineficient.

En aquest sentit, el conseller de la Presidència ha defensat la campanya institucional que, sota el lema “Preparats” i amb una dotació d’1,3 milions d’euros, difon la recuperació econòmica. “Qui pot introduir missatges en to positiu té l’obligació de fer-ho”, si són veritat, ha vingut a dir. Ha titllat de “populista” el fet de vincular els diners invertits en aquesta campanya amb les especials dificultats econòmiques que ha comunicat aquest dimarts, perquè una cosa és tresoreria, ha dit, i l’altra forma part dels pressupostos.

Gestió de les tensions
Homs ha puntualitzat que les tensions de tresoreria són una constant, més en aquestes dates (ha citat les pagues dobles), però ha dit que s’ha notat més enguany.

Els motius de fons adduïts són els de sempre i el conseller els localitza a Madrid. Malgrat això, no troba que la solució passi per la capital d’Espanya. Quan ha enumerat les passes que seguirà la Generalitat ha explicat que, en primer lloc, enllestiran gestions pendents amb el Ministeri d’Hisenda, després comunicaran la situació detalladament als grups parlamentaris i es dedicaran a fer-ne una denúncia pública. A partir de la seva experiència com a Govern, descarten demanar res a Mariano Rajoy, de qui Homs diu que esperen “una resposta igual a zero”.

“Fer pinya”
En canvi, ha assenyalat que “el què ens queda és fer pinya a Catalunya”. De fet, els missatges d’unió i de “fer pinya” entre els catalans han sovintejat en les respostes d’Homs aquest dimarts, especialment quan ha qualificat de “problema de tots” que afecta els serveis públics l'”asfíxia” que, explica, infligeix el Govern de l’Estat al de la Generalitat i als catalans.

Pel que fa al detall de les xifres de la citada “asfixia”, Homs ha avançat que el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, donarà totes les xifres els dies vinents.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides