El futur del cànnabis es juga al Suprem

L'Alt Tribunal ha de jutjar els tres responsables d'un club privat de fumadors de Barcelona
cannabis
cannabis

(…) Davant la indefinició política, les associacions cannàbiques estan pendents d’un procés que ha arribat al Tribunal Suprem, arran de la imputació dels tres responsables d’un club de Barcelona.

La Fiscalia els demana penes de cinc anys de presó per delictes de tràfic de drogues i associació il·legal. Considera que els tres imputats venien marihuana de manera “indiscriminada” mitjançant l’associació que regenten al carrer Nou de la Rambla. I afegeix que quan la Guàrdia Urbana va inspeccionar el local, el febrer de 2013, no disposaven de llicència. Un argument que la defensa, que demana l’absolució, replica dient que en aquell moment ja estaven constituïts com a associació i que la llicència s’estava tramitant.

El fiscal considera que els tres encausats -el director, el secretari i el tresorer- volien “enriquir-se de manera il·lícita”. Els tres asseguren que no cobren per formar part de la junta directiva del club i que es van constituir per evitar el mercat negre. Van explicar davant el jutge el control per limitar el consum dels socis i els mecanismes per evitar que sortissin al carrer amb la marihuana.

“No deixem entrar turistes, cal esperar un dia per entrar al club des que es fa el carnet i es paga la quota, la majoria de socis són del barri, estem inscrits a Hisenda i paguem impostos”, enumera ‘Lolo’, un dels encausats. Des de l’associació recorden que el darrer dels tres cops que la Guàrdia Urbana ha entrat al local els han demanat que canviessin uns filtres que els han costat 15.000 euros.

“Encara no els hem acabat de pagar i ara surt Trias a anunciar que tancaran la majoria de clubs. Quin sentit té? No saben què diuen!”, apunta ‘Lolo’, qui afegeix que hi ha un CAP a uns 80 metres del club i que mai, en els tres anys que fa que són al Poble Sec, no han rebut cap queixa de cap veí: “Ningú del carrer sap que això és una associació perquè no ho anunciem enlloc, com sí que fan, per exemple, els estancs”.

“Consum compartit”
És la primera vegada que l’Audiència de Barcelona jutjava els membres d’una associació cannàbica per associació il·lícita. Un fet que per a l’advocat de la defensa, Alejandro Barrantes, resulta ridícul: “No té cap tipus de lògica que unes persones que tenen intenció de cometre un delicte ho plasmin en un document, ho presentin en un registre oficial i que pretenguin que no hi hagi cap tipus de conseqüència legal. No és el perfil d’una organització criminal!”.

A principi de març, l’Audiència provincial va absoldre els tres directius de l’associació amb una sentència que desgrana, punt per punt, la doctrina del “consum compartit organitzat” i determina que “és beneficiós perquè hi ha més control per part de les institucions i s’estableix major salubritat”. Però la Fiscalia l’ha recorreguda i ara els jutjarà el Tribunal Suprem.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

(Visited 15 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari