Les aventures africanes de Xavier Bigatà

La companyia Aigües de Sabadell perd més de 30 milions d'euros a la República de Cap Verd
Xavier Bigatà
Xavier Bigatà

Boavista és una illa africana de l’arxipèlag de la República de Cap Verd, ubicada prop de les costes del Senegal. De geografia desèrtica, va ser poblada durant la colonització portuguesa i actualment hi viuen uns 10.000 habitants. En aquest remot indret, al bell mig de l’Atlàntic, l’empresa Aigües de Sabadell (CASSA) hi ha enterrat una fortuna. Els nous gestors de la companyia -que va ser comprada per Agbar l’any 2013- han decidit portar els màxims responsables d’aquest desgavell als tribunals per mirar de recuperar una part del capital perdut en aquesta ruïnosa aventura.

L’exconseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, Xavier Bigatà, que va ser president d’Aigües de Sabadell entre 1994 i 2013, encapçala la llista de demandats. L’acompanyen Pere Fonolleda, exmembre del consell d’administració de la companyia, en representació de la desapareguda Caixa de Sabadell, i l’antic director general de l’empresa, Miguel Ángel Fos. A tots tres se’ls reclama que paguin 3,9 milions d’euros, que és l’import auditat de les aportacions de capital fetes a la filial de l’illa de Boavista entre els anys 2010-13, sense la preceptiva aprovació del consell d’administració. De manera subsidiària, la demanda també va adreçada contra l’empresa d’assegurances AIG, que tenia subscrita una pòlissa de responsabilitat civil pels alts càrrecs d’Aigües de Sabadell.

Dos socis sense escrúpols
L’empresa vallesana, de titularitat semipública, va aterrar a l’arxipèlag de Cap Verd l’any 2001, quan va comprar una participació de la societat APP, dedicada al sanejament i a la distribució d’aigua a l’illa de Sal. L’any 2007, de la mà del govern del país, Aigües de Sabadell va fer el salt a la veïna illa de Boavista. D’aquesta manera, va constituir la societat CASSA Cabo Verde Holding (CCVH), on els tres acusats en aquesta demanda judicial formaven part del consell d’administració. A través de CCVH, Aigües de Sabadell va comprar el 40% de l’empresa Aguas e Energia de Boavista SA (AEB), juntament amb dos socis locals: els promotors immobiliaris Francisco Ufano (50%) i Francisco Canabal (10%).

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE’ D’AQUESTA SETMANA

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides