Jubilats en guerra pel futur de les pensions

La marea de la gent gran s'organitza i fa una crida als joves que "patiran les conseqüències de les retallades"
Assemblea de la marea pensionista a Sants
Assemblea de la marea pensionista a Sants

El 30 de novembre de 2012, el Govern central aprovava un reial decret que anul·lava la revalorització de les pensions de tot aquell any. Per fer-hi front, el Col·lectiu Ronda va elaborar una guia de reclamació d’aquells diners que deixaven d’ingressar els pensionistes, perquè els afectats que volguessin la pogués presentar als tribunals. Paral·lelament, l’assemblea 15-M de Sants té coneixement d’aquesta campanya i els seus representants organitzen unes xerrades al barri barceloní per informar la gent gran d’aquest dret de reclamació que tenen. “Volem generar un espai de reflexió sobre les pensions públiques -explica Carlos Martínez, membre de l’assemblea- perquè creiem que durant les darreres dècades s’està patint una lesió molt greu d’aquest dret”. Arran d’aquest esdeveniment, els participants del grup de debat s’animen i s’organitzen com una assemblea per dur a terme, en bloc, la primera presentació de les reclamacions, el maig del 2013.

A dia d’avui, fins a vuit vegades han repetit aquesta acció judicial amb diferents afectats. Un mes després, al juny, l’assemblea de Sants s’entrevista amb la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona i amb Iaioflautes amb la idea que l’assemblea s’estengui. “Entenem que les pensions no afecten només els pensionistes. Les reformes del Govern afecten sobretot les persones que les hem de cobrar d’aquí uns anys”, adverteix Carlos. Al setembre comencen a generar assemblees a diversos barris barcelonins, que reben el suport d’algunes associacions de veïns, i es coordinen sota el nom de la marea pensionista.

Calculen que a tot l’Estat s’han presentat entre 10.000 i 15.000 demandes. “Era impossible poder fer la gestió de tots els casos, per això els vam donar les eines perquè cadascú pugui presentar el seu escrit. S’han autogestionat”, explica l’advocat de Ronda que els assessora, Àlex Tisminetzky. El Tribunal Superior de Justícia va deixar en suspens els escrits fins que el Tribunal Constitucional dictaminés sobre la legalitat del Decret. Dos anys després, quan la marea comença a agafar múscul, el Constitucional sentencia, el mes passat, a favor del reial decret del Govern. Amb una majoria de només dos vots, diu que treure les revaloritzacions de les pensions del 2012, de gener a novembre, de forma retroactiva, és constitucional, però no entra a valorar sobre la congelació definitiva de les mateixes. “El vot minoritari diu que és un criteri economicista.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER DE EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides