Els negocis esportius de Joan Laporta & Cia

L'expresident del Barça es prepara per retornar a la presidència del club amb Sala i Martín, Oliver i Yuste, amb els quals ha muntat Core Store SL, per fer negocis en el món de l'esport
laporta yuste oranich franquesa
laporta yuste oranich franquesa

El període comprès entre juliol de 2008 i juny de 2010 és el més fosc de l’etapa de Joan Laporta com a president del FC Barcelona. És l’època del declivi esportiu i de la desintegració de la junta directiva. De l’amiguisme i, sobretot, de les amistats perilloses.

Són els anys en què Joan Laporta es passejava per Europa agafat del bracet de Gulnara Karimova, la filla del dictador de l’Uzbekistan; navegava al iot del magnat alemany Matthias Kühn, al qual la fiscalia demana dos anys de presó per suposades obres il·legals a l’illot balear de Tagomago; feia negocis amb el rei del ‘porno’ suec Berth Milton Jr, i deixava la principal taquilla del club –la que controla el Museu, el Palau Blaugrana i la Pista de Gel– en mans del mafiós georgià George Mikadze.

Eren els temps de l’obscuritat, uns temps dels quals l’expresident conserva grans amics. I és, precisament, amb tres d’aquests vells companys de fatigues blaugranes, els exdirectius Xavier Sala i Martín i Rafel Yuste, i l’exdirector general Joan Oliver, que Joan Laporta va crear l’any 2011 una empresa, anomenada Core Store SL, per dedicar-se a la consultoria esportiva.

En l’òrbita convergent
Dos d’aquests companys, Joan Oliver i Xavier Sala i Martín, formen part de la Fundació Catalunya Oberta, un laboratori d’idees de l’òrbita convergent, de caire liberal i neocon, que va cofundar Lluís Prenafeta, exsecretari de Presidència de la Generalitat en el pujolisme, i que ara presideix el mateix Oliver. Xavier Sala i Martin n’és membre del seu patronat, mentre que un fill de Joan Laporta, Guillem, figura com a membre adherit, que vol dir que combrega amb l’ideari i participa de les activitats de la fundació.

Joan Laporta i Joan Oliver, ara accionista majoritari del CF Reus Deportiu, club de la Segona Divisió B, van anar al notari el 25 juliol del 2011 per constituir una empresa per operar en el sector esportiu. Core Store SL compta amb un capital social de 50.000 euros i té el domicili al despatx d’advocats del mateix Joan Laporta, en el número 469 de l’avinguda Diagonal de Barcelona.

L’objecte social declarat d’aquesta societat és la consultoria esportiva “mitjançant el desenvolupament de plans estratègics, plans de màrqueting, assessorament financer i en patrocinis esportius i serveis de formació i recolzament a la gestió en tots els àmbits d’organització de les entitats”. També proclama dedicar-se a la “consultoria de política esportiva mitjançant l’assessorament, assistència i formació en el desenvolupament, confecció i aplicació de polítiques esportives, avaluació de programes i plans directors d’instal·lacions esportives”.

Joan Oliver va ser imputat i posteriorment desimputat per un jutge de Barcelona en el cas d’espionatge de Método 3. El Barça suposadament va encarregar i va pagar 132 informesa l’agència de detectius privats, la major part dels quals no tenien res a veure amb les necessitats del club.

Repartiment d’accions
Les accions de l’empresa se les van repartir a parts entre Joan Laporta, Joan Oliver –exdirector general del Barça– i l’economista Xavier Sala i Martin –extresorer del club en l’etapa de Laporta–, que van posar 15.000 euros cadascun. Un altre exdirectiu, l’exvicepresident esportiu Rafael Yuste, dedicat professionalment al món de la distribució d’articles i maquinària al sector ferreter i industrial, va posar els 5.000 euros restants.

Laporta i Oliver van ser nomenats administradors de Core Store SL, empresa que va tancar el balanç del primer any, el 2011, amb unes pèrdues de 46.525 euros. En canvi, l’any 2012 es va tancar amb 39.275 euros de benefici i el 2013, amb 12.762 euros també de benefici.

Els socis van efectuar diverses aportacions a aquesta societat. Tal com es recull a l’apartat d’operacions amb parts vinculades presentat al Registre Mercantil, en l’exercici de 2012, Rafael Yuste va abonar 10.000 euros; Laporta, 19.917; Sala i Martín, 20.000 i Joan Oliver, 46.644. L’any 2013, Yuste va fer una altra aportació de 22.012 euros; Laporta, 35.250; Sala i Martín, 35.000 i Joan Oliver, 38.734.

Resulta xocant el poc moviment que presenta Core Store SL, tot i aquestes aportacions de diners. El fet més sorprenent és que les quantitats del compte de pèrdues i de l’import net de les xifres de negoci sempre figuren en números rodons. 120.000 euros, a l’exercici 2012, i 60.000 euros, a l’exercici 2013.

No sorprèn tant, però, la vinculació entre Joan Laporta i el seu exdirector general al Barça. Joan Oliver cobrava del club 600.000 euros anuals fixes i, a més, rebia una quantitat variable que li permetia arribar als 800.000 euros. A sobre, Oliver va marxar del Barça l’any 2010 emportant-se una indemnització de 852.000 euros.

Uns diners, qualificats aleshores d’immorals des de l’entorn blaugrana, que un any després li van servir per posar en marxa aquesta nova empresa amb el seu amic Laporta. Un home al qual, encara que ell ho negui, està disposat a ajudar a retornar a la presidència del FC Barcelona. Oliver continua assessorant un Joan Laporta que repeteix en cercles propers que pensa tornar a envoltar-se dels seus amics de sempre si torna al club, tot i que Joan Oliver declara a les entrevistes, com la que va publicar al diari Sport fa un parell de mesos, que ara ha estat avi i que vol centrar-se en promocionar el futbol a Àsia i els Estats Units.

Trama empresarial
Curiosament, a la memòria de Core Store SL apareixen com a empreses del grup tres companyies domiciliades a les ciutats de Barcelona, Nova York –on resideix Sala i Martín– i a Hong Kong, un dels principals centres financers del món per on s’acostuma a moure Rafael Yuste.

Aquestes empreses són Esports Global Four SL, CS Sport Brand LLC i SCI Group LTD. A Esports Globals Four SL s’hi troba, com no podia ser d’una altra manera, dos vells coneguts de l’etapa de Joan Laporta al FC Barcelona: Pere Lluís Mellado i Joan Sentelles.

El primer és un advocat que va treballar fins a l’any 2000 a Laporta & Arbós Advocats Associats. És un especialista en dret esportiu que l’expresident va portar al club blaugrana de juliol del 2004 fins a setembre del 2010. Mellado va participar el 2009 a l’empresa Hakerson International on també hi figurava Joaquim Segú –pare de la cosina de Joan Laporta, Marta Segú, que va ser la directora de la Fundació del Barça–, Xavier Arbós, company de despatx de Laporta; Anna Maria Lloveras, esposa de l’aleshores alcalde de Sant Cugat Lluís Recoder; i els exvicepresidents blaugranes Joan Franquesa i Alfons Godall. Hakerson International va comprar, el 2004, unes 20 hectàrees de terrenys a una de les últimes zones verdes de l’Hospitalet de Llobregat.

El cas va ser tot un escàndol en aquell moment perquè en aquests terrenys hi havia tres masies –Cal Masover Nou, Cal Trabal i Ca l’Esquerrer– catalogades en l’inventari de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya. Laporta pretenia tirar endavant a la zona un projecte urbanístic que consistia en la promoció d’oficines, locals comercials i places hoteleres.

Per la seva part, Joan Sentelles va ser cap de manteniment del FC Barcelona, amb despatx a la Ciutat Esportiva de Sant Joan Despí, fins que Laporta el va incorporar a la seva guàrdia pretoriana i el va ascendir a director de Recursos Humans. Sentelles és padrí d’un dels fills de Laporta i a l’inrevés.

A sobre, Sentelles va ser la veu que va representar al club en el judici que Flavia Massoli, una de les amants de Laporta, va interposar contra el Barça per acomiadament improcedent. Sentelles, però, es va rentar les mans i va dir que ell estava d’excedència durant el temps que el president va col·locar Massoli al departament de protocol del Barça. Ara tots els amics tornen a coincidir a Esports Globals Four SL, tot i que en el món de l’esport operen sota el nom comercial de EG4 Sport Consulting.

Fer realitat els desitjos
Aquesta és una empresa que presta serveis d’assessorament i que actua com a consultoria en temes esportius. En la seva pàgina web s’anuncia amb l’eslògan “Fem realitat els teus desitjos”. Al costat de la fotografia de Sentelles i Mellado es destaca que a aquest dos professionals “els avala una sòlida i reputada experiència al haver portat a terme, amb molt encert, tasques executives decisives en el FC Barcelona durant el període de més èxit de la seva història (2004-2010)”.

Per la seva banda, CS Sport Brand LLC és va fundar el 17 d’octubre de 2011 als Estats Units i està domiciliada al 122 East 42 nd Street Suite 518 de Nova York, la mateixa ciutat on viu Xavier Sala i Martín. L’empresa va signar un conveni de col·laboració el passat 8 d’abril de 2013 amb China Digital Licensing per promocionar el futbol a l’Àsia. Un acord en el qual, segons el memoràndum que es pot consultar a la xarxa, apareix un altre gran amic de Joan Laporta: el futbolista Xavi Hernàndez, que promou el futbol amb segell Barça a Hong Kong.

És curiós com Oliver utilitza en aquesta empresa, igual que fan Mellado i Sentelles a la seva, el nom del Barça i s’autoproclama com un dels executius que van portar al club a conquerir els sis títols en un mateix any oblidant-se que van ser Guardiola i els seus jugadors els autèntics protagonistes de l’èxit.

(Visited 330 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari