Un crematori explosiu a Sant Adrià de Besòs

Les futures sales de vetlla s'ubicaran en un entorn gens afable: a tocar de la Ronda Litoral
tanatori sant adria
tanatori sant adria

Un tanatori, per definició, és un establiment funerari on els difunts són vetllats pels seus éssers estimats. L’expectativa, així doncs, és trobar un indret tranquil, concebut per acollir sense molèsties a persones colpides i amb els sentiments a flor de pell. Un forn crematori, d’altra banda, només se sol incloure en aquests equipaments si la incineració té prou demanda, factor lligat al fet d’haver de donar servei a una àrea prou poblada. I comporta una especial responsabilitat dels seus gestors i de les autoritats que l’autoritzen, motivada per la naturalesa de la seva activitat i les molèsties que podria causar als veïns. La sensibilitat cap a les persones, així doncs, hauria de ser un principi rector en qualsevol projecte d’aquest tipus, però sembla absent en els plans del futur tanatori de Sant Adrià de Besòs.

El Tanatori del Litoral
El Consell Comarcal del Barcelonès ha adjudicat uns terrenys d’aquest municipi mitjançant subhasta a una societat a constituir en un 60% per Pompas Fúnebres de Badalona SA i en un 40% per Elysius Europa SL, que opera amb la marca Altima. A partir d’un preu inicial de 2,5 milions d’euros (sense IVA), van oferir plegades 5,1 milions (6,17 amb IVA). Sembla ser que al darrera d’aquesta oferta guanyadora hi ha l’interès de la companyia d’assegurances Santa Lucía.

El plec que regulava aquella subhasta especificava entre les obligacions de l’adjudicatari que “haurà de disposar necessàriament, en la seva primera etapa de construcció i posada en marxa de 5 sales de vetlla i un forn crematori, com a mínim“. Fonts del sector funerari consultades per EL TRIANGLE interpreten que la possibilitat que es deixa oberta per instal·lar-ne més d’un és molt probable que signifiqui que, finalment, n’acabaran instal·lant dos.

Sense signatura
Cap dels actors públics i privats vinculats al projecte confirma res en aquest sentit. L’adquisició del solar encara “no està formalitzada” i tot plegat “està molt verd”, explica Ana Gassió, gerent de Pompas Fúnebres de Badalona, qui assegura que no podrà aclarir més detalls sobre el projecte fins al maig. La societat que gestionarà el tanatori adrianenc tot just s’acaba de constituir, indica.

El seu nom serà “Tanatori del Litoral”, especifiquen representants d’Altima, que diuen, en canvi, que encara no figura al registre. Esperen que l’adjudicació es materialitzi abans no acabi l’abril, per bé que apunten que encara no hi ha data de signatura. Pel que fa al projecte de l’edifici, indiquen que no es concretaran les seves característiques fins que no se signi l’adjudicació.

L’Ajuntament de Sant Adrià, propietari d’un 6,745% del solar del tanatori i, més important encara, l’autoritat que concedirà o denegarà la llicència d’activitat, nega tenir cap coneixement de la concreció del projecte, “ja que encara no s’ha presentat per sol·licitar llicència. No sabem si s’està redactant o no”.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides