Andorra destitueix la cúpula de la BPA

Hisenda té en el punt de mira els clients de l'entitat que es van acollir a l'amnistia fiscal
Una de les antigues oficines de BPA.
Una de les antigues oficines de BPA.

El president andorrà, Toni Martí, ha anunciat aquest dijous que “s’ha cessat a tot el consell d’administració de BPA i a alguns dirigents”, en declaracions posteriors a la seva reunió amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Al capdavant, en comptes dels germans Cierco, hi ha ara tres administradors provisionals.

Abans, la cúpula de la filial de Banca Privada d’Andorra (BPA) a Espanya, Banco Madrid, intervinguda pel Banc d’Espanya, havia dimitit en bloc, segons ha comunicat, per “facilitar la actuació interventora iniciada pel supervisor”. 

Aquesta filial es va desmarcar de la denúncia procedent dels EUA -blanqueig de capitals procedents d’organitzacions criminals- i va intentar calmar els clients tot argumentant que l’entrada dels interventors suma garanties de transparència i que, en cap cas, la solvència de l’entitat es troba en perill.

Segons El Confidencial Digital, no obstant això, alguns empresaris i polítics temen ser investigats i ja han començat a retirar fons de Banco Madrid, entitat líder pel que fa a SICAV a l’Estat. La mateixa informació relata que alguns VIPs amb grans patrimonis no volen que els inspectors destapin moviments i operacions comprometedores i, tot exigint màxima discreció, han decidit tancar els seus comptes els darrers dies. El secret bancari juga, com sempre, a favor seu.

A més, aquest dimecres, la Superintendencia de Bancos de Panamá (SBP), regulador del sector bancari el país centreamericà, ha intervingut la filial panamenya de la BPA davant, argumenta, “la potencial impossibilitat” per part de l’entitat d’accedir a “la majoria dels actius” dels seus dipositants. Es tracta del tercer país que, després de la denúncia nord-americana, reacciona amb una intervenció.

Intervenció i absorció
L’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), l’ens regulador del Principat, assumeix el control de l’entitat per evitar l’efecte contagi sobre les altres entitats. El pla del Govern del Principat, segons fonts financeres citades per El Confidencial, consisteix en una ràpida absorció de la BPA per part de Crèdit Andorrà. Aquesta és la conclusió de la reunió d’aquest dimecres entre representants dels cinc bancs andorrans i del Govern del Principat i l’INAF, sobre el contingut de la qual la BPA, oficialment, no ha confirmat res.

El col·lapse de la BPA provocat per una eventual congelació de comptes per part dels EUA és el principal risc que volen evitar, segons la mateixa informació.

Investigacions
L’Agència Tributària espanyola, per la seva part, investigarà si existeixen indicis de delictes comesos pels clients de la Banca Privada d’Andorra i de la seva filial a Espanya, Banco Madrid, que es van acollir a l’amnistia fiscal del 2012. L’actuació d’Hisenda, que s’engegarà arran de l’acusació cursada pels EUA, seguirà la línia de l’anunciada amb relació al HSBC.

En aquest sentit, l’Advocacia de l’Estat ha d’estudiar si s’emprenen accions contra la filial suïssa de l’HSBC per la seva suposada participació en fraus fiscals, i esclarir les responsabilitats de l’entitat i els seus empleats en defraudacions al fisc espanyol.

La investigació tributària en el cas dels clients de la BPA i de Banco Madrid afecta aquells que van efectuar la declaració especial segons el model 750 i aquells que van presentar-la mitjançant el model 720, per declarar béns ubicats a l’estranger.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides