La Vall d’Hebron es queda sense passadissos

Infermeres de l'Hospital desmenteixen la tesi institucional del col·lapse d'Urgències pel pic de la grip
Vall d'Hebron, passadís convertit en 'box' d'urgències
Vall d'Hebron, passadís convertit en 'box' d'urgències

Els passadissos dels centres hospitalaris de la Ciutat Sanitària de la Vall d’Hebron ja no existeixen. S’han convertit en unitats d’espera i tractament dels pacients que arriben d’urgència. Alguns s’hi passen dos o tres dies en lliteres de rodes. “El més normal és que això estigui ple. Tots els passadissos. N’hi ha un que es va fer per treure les lliteres amb rodes al carrer perquè les recullin les ambulàncies però s’ha convertit en una situació normal que estigui ple pacients. Alguns dels malalts tapen la sortida d’emergències. De fet, ara hi ha una llitera amb rodes davant d’una de les portes”, apunta una infermera.

Des de la conselleria, la resposta és de manual: “Són pics de grip que cada any en aquesta època fa que hi hagi més gent, perquè és difícil trobar una vacuna efectiva”. La desena d’infermeres de diferents centres de la Vall d’Hebron amb qui ha parlat aquest setmanari rebutgen aquesta tesi institucional. “A mi em van dir que només havia de patir pels pics d’hivern, però era mentida. Fa dos anys que treballo aquí i aquesta situació es repeteix cada dia. És el mateix a l’estiu que a l’hivern”, explica una altra sanitària.

En una sala d’urgències improvisada, que els professionals de la sanitat anomenen ‘el ruedo’ per la forma circular en què s’han disposat les lliteres amb rodes, s’hi amunteguen fins a 24 pacients. És hivern i la majoria hi entra per problemes respiratoris. Són malalts pendents d’ingressar a observació o a hospitalització. “Els passadissos es converteixen en sectors. Aquest –el que es mostra a la fotografia d’aquesta pàgina- és per a 24 pacients. I darrera n’hi ha un altre per a 22”, mostra una infermera, qui afegeix les “dificultats” per treballar amb els malalts en un espai que no té ni “intimitat” per tractar-los ni els instruments necessaris per desenvolupar la seva tasca.

“Hi ha una senyora que fa dos dies que està aquí. No la podem rentar, no té intimitat i l’has de punxar aquí al mig”, diu una sanitària. La situació s’agreuja quan els han de rentar, perquè només hi ha un bany per als 24 malalts. “El bany és ridícul, amb prou feina hi cap la llitera amb rodes. A vegades ho hem de fer aquí al mig perquè està saturat. Si has de fer alguna tècnica el portes al bany, sinó es fa tot per aquí mateix: analítiques, cultius… tot al mateix lloc”, critica una altra.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER DE EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides