Clam a les Terres de l’Ebre contra la Confederació Hidrogràfica

La culpen d'una mala gestió de la crescuda, amb prioritat per a la producció elèctrica, que ha inundat conreus
crescuda miravet
crescuda miravet

La indignació ha esclatat a les Terres de l’Ebre contra la gestió de la crescuda del riu efectuada per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). Els pantans han assolit el màxim de la seva capacitat i la situació va ser particularment delicada a poblacions com Tortosa o Miravet, el punt més sensible, que van arribar al límit del seu cabal fluvial. Les darreres informacions d’aquest dijous a la tarda indiquen que el cabal s’està estabilitzant i la situació va redreçant.

L’alcalde de Miravet, Toni Borrell, ha retret aquest dijous a la CHE que “no n’aprenen. Fan càlculs i previsions que després no es compleixen”, i ha afegit que “Havien previst un cabal per tota la setmana de 1600 metres cúbics per segon i ara en tenim 1850, una riuada. La previsió no la decidim nosaltres i voldríem que es mantingués el cabal i no anés a més, que no negués els conreus, ni augmentés el nivell al poble, ni ens creés maldecaps”. Els alcaldes i la Generalitat critiquen que la gestió per part del CHE ha prioritzat els interessos de la producció elèctrica dels embassaments.

Les collites
De moment, no s’han registrat danys en domicilis. En canvi, les collites dels agricultors en localitats de l’Ebre s’han vist perjudicades. La riuada ha inundat camps de tarongers, sembrats i hortes cap al sud i el nord de Tortosa, així com plantacions d’arbres fruiters a Miravet, informa el sindicat Unió de Pagesos (UP), que s’ha unit a les veus crítiques amb l’actuació de la CHA, que troben lenta i poc diligent.

La crisi de la clementina
Els productors de fruita de les Terres de l’Ebre estan de pega. La riuada és el darrer episodi advers que han d’acarar a la zona després de les successives complicacions que han generat l’anomenada crisi de la clementina (EL TRIANGLE, núm. 1169). Al problema de repartiment dels guanys i a les mancances estructurals arrossegades pel sector dels cítrics català, que denuncien des d’UP, es va afegir l’any passat l’assecament dels fruits causat per les ventades, que va impedir la comercialització de més de la meitat de la collita de clementina perquè la pell s’havia deshidratat.

A sobre, els productors tenen problemes amb les assegurances -molts ni en contracten, altres sí, però algunes no cobreixen totes les contingències- i la collita no distribuïda, acumulada i escampada pels camps s’ha de convertir en adob per evitar problemes fitosanitaris relacionats amb la proliferació de la mosca de la fruita.

(Visited 60 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari