Competència enxampa i sanciona el ‘càrtel dels lactis’

Va collar els productors de llet almenys del 2000 al 2013
llet
llet

Pactant els preus de compra de la llet i establint estratègies conjuntes per marginar els productors que no combregaven, empreses i agrupacions gremials del sector lacti van operar com un càrtel almenys del 2000 al 2013, segons ha pogut constatar la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

A partir d’un correu electrònic entre treballadors de Nestlé on s’evidenciava que es compartia informació i es pactaven preus, els tècnics de Competència han tirat del fil i han trobat documents, fitxers d’Excel i més emails que delaten empreses com Danone, Nestlé, Puleva, Pascual, Central Lechera Asturiana, Central Lechera de Galicia, Copirineo, Feiraco, Leche Celta, Lactalis i Peñasanta, entre altres.

La CNMC ha fixat una multa de 88,2 milions d’euros a totes elles per comportament anticompetitiu continuat durant més d’una dècada. Alguns sindicats de ramaders temen que la multa repercuteixi en els productors i lamenten que les grans superfícies, a les quals atribueixen la pressió per ensorrar els preus, no hagin estat sancionades.

Catalunya
Entre les perles trobades per Competència destaquen els nombrosos i molt explícits missatges referents al sector a Catalunya. “La competència directa entre les indústries que intervenim a Catalunya no existeix. On ens trobem és en els grups de ramaders, vam pactar la pujada de 5 pessetes i ha encaixat perfectament”, “Es comenta la situació de preus a Catalunya previstos per al mes de desembre, amb una baixada d’entre 2 i 3 pessetes per part de totes les indústries, a excepció de Danone que ho farà el gener d’una manera global”, diuen comunicacions de Leche Pascual.

En un Excel de Lactalis, efectius de la CNMC van trobar: “He parlat amb el responsable de Catalunya de Leche Pascual i m’ha confirmat preu de 336 base més prima doble AA. Compartim cooperativa Alt Empordà Plana Vic i Vaquers. Preu nostre 319 amb recollida”.

El Gremi d’Indústries Làcties de Catalunya (GIL) és considerat el coordinador dels pactes de preus a casa nostra.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides