L’Eurocambra torna a impedir una comissió sobre el ‘Lux leaks’

Els 'partidaris' de Juncker aproven una alternativa
Juncker
Juncker

“Amb tants suports, la gran coalició no podrà aturar la seva creació”, explicava el gener l’ecosocialista Ernest Urtasun, un dels promotors de la recollida de firmes d’europarlamentaris per crear una comissió d’investigació sobre l’escàndol Lux leaks. La iniciativa va aplegar 191 suports, més del 25% necessari, però la conferència de presidents del Parlament Europeu, integrada pels líders de tots els grups, l’ha acabat tombant.

En comptes d’una comissió enfocada directament sobre els acords de tributació fets a mida per a grans empreses i consentits per Luxemburg, que esquitxen el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, els grups conservador, socialista i liberal han aprovat una comissió alternativa sobre frau i evasió fiscal a Europa.

Una comissió per una altra
“El cop és fort per a tots els defensors sincers de la democràcia europea”, ha declarat Eva Joly, del grup dels Verds, que ha remarcat que la diferència entre les dues comissions és que la que ells proposaven podia exigir els estats membres fer pública una determinada documentació.

En canvi, Sergio Gutiérrez, europarlamentari del PSOE, considera que la comissió alternativa és “una gran oportunitat per bastir una veritable unió fiscal que acabi amb l’elusió d’impostos, els privilegis i els paradisos fiscals”. Urtasun, per la seva part, ha indicat que Martin Schulz, socialdemòcrata i president de l’Eurocambra, “ha preferit blindar la gran coalició” per “tapar les vergonyes de Juncker i la seva gestió com a president de Luxemburg” i que els grups que han tombat la comissió sobre el Lux leaks “s’amaguen darrere d’un formalisme per amagar una decisió totalment política”.

Es tracta de la segona vegada que l’Eurocambra atura el cop contra Juncker: el desembre ja havia rebutjat una altra comissió específica sobre l’escàndol.

(Visited 37 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari