Buesa, soci del Júnior, finançava CiU a canvi de contractes arreglats

La Guàrdia Civil corrobora l'existència d'una trama política-empresarial favorable al soci del primogènit de Jordi Pujol
gustavo buesa
gustavo buesa

El nom de Gustavo Buesa, empresari del sector del tractament de les deixalles urbanes imputat per blanqueig de capitals en el cas de Jordi Pujol Ferrusola i involucrat en el sumari del cas Clotilde, ha reaparegut amb força quan s’ha esbombat que, recentment, havia adquirit l’immoble de la sala Luz de Gas, juntament amb el directiu del FC Barcelona, Xavier Bordas, i el germà d’aquest.

Però, per postres, El País ha revelat el contingut d’un estudi de l’Agència Tributària, basat en un informe de la Guàrdia Civil, que atribueix a Buesa un intercanvi de favors amb Convergència i Unió: finançament per contractes arreglats a l’Ajuntament de Lloret de Mar.

La Guàrdia Civil indica que l’empresa de Buesa GBI Serveis, investigada per Hisenda, va ser donant de les fundacions de CiU i va prestar diners a la coalició que no serien retornats. També ha constatat, gràcies a intervencions telefòniques de la investigació, que existia “una trama de l’àmbit polític i empresarial” per influir en nomenaments d’alts càrrecs del Govern català per satisfer els interessos de Buesa.

L’Agència Tributària, per la seva part, ha confirmat que GBI Serveis va declarar aportacions que totalitzen 550.000 euros entre el 2007 i el 2010 a tres fundacions vinculades a CDC i a Unió. Els tècnics d’Hisenda indiquen que GBI Serveis va regar amb donatius les fundacions de CiU els anys que va rebre sucoses concessions a Lloret, governat per la coalició.

Els 2008, GBI, sense experiència i malgrat competir amb Sufi, que n’acreditava molta i presentava una oferta més barata, va obtenir el contracte d’un centre de tractament de residus a la localitat. El 2011, segons la Guàrdia Civil, es va redactar un plec de condicions a la mida de l’empresa de Buesa sense publicar-lo al Diari Oficial de la UE. GBI Serveis va obtenir aquell contracte per 10 anys, just abans de les eleccions municipals d’aquell any, tot i que la normativa de contractació pública disposa una duració màxima de quatre anys, ampliable a dos més.

Segons la mateixa informació, l’Agència Tributaria conclou que existeixen relacions econòmiques entre familiars del secretari i l’interventor de l’Ajuntament de Lloret de Mar i les societats de Buesa, i Ignacio Riera, segon tinent d’alcalde, rep diners d’asseguradores amb les quals GBI hauria contractat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides