La Generalitat dispara l’encariment de la universitat

La despesa universitària cau un 21% entre el 2009 i el 2012
upf
upf

La marea verda que defensa l’educació pública es mobilitza aquest divendres contra la darrera reforma del ministre d’Educació, José Ignacio Wert, perquè els seus activistes entenen que impulsa l’“elitització” de la formació superior i converteix les universitats en “empreses de serveis educatius”. S’espera que el reial decret que modificarà l’ordenació dels estudis universitaris i els doctorats arribi aquest divendres al Consell de Ministres i que, segons els detractors, la iniciativa de Wert comporti l’increment els preus de les matrícules i l’ampliació de la desigualtat d’oportunitats d’accés als estudis superiors.

En aquest context s’han conegut les dades de l’estudi elaborat per l’Observatori del Sistema Universitari (OSU) sobre el preu que paguen els alumnes de les universitats catalanes i el suport que ofereix el Govern de la Generalitat. Aquest treball indica que els estudiants universitaris de Catalunya van pagar, el 2012, el 41,6% de la docència que rebien, un percentatge que l’OSU estima que s’haurà enfilat fins al 43% el 2014. El càlcul d’aquestes dades es basa en el fet que les hores que els professors dediquen a la docència representen un 59% del total, mentre que la resta corresponen a recerca, servei del qual l’estudiant no es beneficia directament. Considerant tots dos apartats -hores de docència i de recerca-, el percentatge és del 26%.

Encariment
Segons l’OSU, la Generalitat de Catalunya ha efectuat una reforma dels preus que va més enllà del decret estatal: si es considera la docència, el cost que assumeixen els estudiants s’ha incrementat un 47% entre el 2009 i el 2012.

Alfonso Herranz, un dels responsables de l’estudi, indica que en el model d’universitat cap al qual es tendeix cada cop hi ha menys finançament públic i més aportació econòmica dels estudiants, similar als del Regne Unit, el Canadà i els Estats Units.

En els tres anys analitzats per aquest informe, els ingressos per transferència pública van caure del 88,8% al 66,9%, mentre la suma de taxes i matrícules pagades pels alumnes, entre el 2009 i el 2014, va créixer del 12,4% al 26%. A més, la despesa universitària ha minvat un 21% entre el 2009 i el 2012. En aquest apartat, Catalunya ha retrocedit fins añ 2005-2006.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides