Querella contra Fibanc i Andbank

Una clienta denuncia que en la seu barcelonina del banc de Carles Tusquets es captaven inversors i diners per a l'agència andorrana Valora, liquidada el 2007 amb un forat de 25 milions d'euros
andbank
andbank

Valora era una gestora de patrimonis andorrana que va fer fallida a principis de 2007 amb un deute de prop de 25 milions d’euros, deixant centenars de clients penjats. L’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), organisme governamental que regula el sistema financer del país, va intervenir Valora, en va substituir els seus administradors i va nomenar uns liquidadors –Jordi Alcobé, actual ministre d’Eco- nomia, i Raül González, precisament l’actual president de l’INAF– que van saldar els actius del gestor de patrimonis amb un procediment que fonts dels afectats qualifiquen d'”obscur”.

Després de la fallida de Valora, es van interposar una cinquantena de querelles, però l’última, presentada el desembre passat per una particular, aporta nous elements i posa al descobert com la financera andorrana captava els diners d’inversors catalans: el director de Valora, l’andorrà Xavier Felipó, solia venir cada setmana a la seu central de Fibanc (actual Mediolanum) de l’avinguda Diagonal de Barcelona per reunir-se amb clients catalans, als quals atenia en la sala de juntes de la direcció, situada al costat del despatx del president d’aquest banc, Carles Tusquets, segons es relata en la querella. Els diners que confiaven a Felipó acabaven en la financera andorrana.

Lentitud judicial
Vuit any després de la intervenció de Valora, el Tribunal de Corts (tribunal d’apel·lació andorrà) encara no s’ha pronunciat sobre el recurs a un polèmic aute de la jutgessa instructora del cas Valora pel qual acordava el sobreseïment provisional de les acusacions contra els implicats en la fallida amb l’excepció de Xavier Felipó, en aquests moments l’únic que continua acusat, el qual, per cert, s’ha declarat insolvent. Des de fa un any, el president del Tribunal de Corts és el català Josep Maria Pijuan, que va ser l’instructor del cas Millet que va embargar la seu de Convergència (CDC) com a fiança.

Davant la lentitud de la Justícia andorrana, especialment del jutjat d’instrucció d’Andorra la Vella que s’encarrega del cas, pel qual ja han desfilat quatre magistrades en vuit anys, una clienta afectada per la fallida de Valora va interposar el desembre passat una nova querella que amenaça de desestabilitzar el sistema financer del país tot i que encara està pendent de ser admesa a tràmit per la jutgessa Núria García Val. Per cert, aquesta és la mateixa magistrada que ha torejat la comissió rogatòria tramesa pel Jutjat d’Instrucció núm. 31 de Barcelona pels comptes andorrans de la família de Jordi Pujol.

L’última querella sobre el cas Valora va dirigida contra els tres socis d’aquesta gestora de patrimonis: Xavier Felipó, Jordi Jofre i Jordi Martí, els quals anteriorment havien estat vinculats a Fibanc, així com, en qualitat de suposats còmplices, contra el president i dos directius d’aquest últim banc català: Carles Tusquets, Gianluca Bosisio i Joan Fuster. A sobre, en la querella s’acusa de presumpta “responsabilitat civil per enriquiment” tant a Fibanc, que havia estat propietari de Valora fins un anys abans de la fallida, com Andbank, el banc andorrà amb el qual operava la gestora dirigida per Xavier Felipó.

LLEGEIX EL REPORTATGE SENCER A L’EDICIÓ EN PAPER DE EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides