Les patronals orquestraven el ‘càrtel de les escombraries’

Aselip, Arema i Aceser coordinaven les empreses del sector per repartir el pastís públic
florentino perez
florentino perez

Les empreses sancionades per la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) amb una multa de 98 milions d’euros per haver operat com un càrtel en el repartiment dels contractes públics dels serveis d’escombraries tenien tres directores d’orquestra: les patronals del sector Aselip, Arema i Aceser.

Aquestes organitzacions, també multades, menaven per evitar la competència entre les seves empreses sòcies, forçaven preus a la baixa en els contractes i es repartien el sucós mercat de les licitacions públiques, segons correus electrònics i altres comunicacions que han estat bàsics en la investigació, alguns d’ells revelats per Vozpópuli.

En una de les comunicacions es deia que era “necessari complir amb el ‘pacte’ per evitar guerres comercials que perjudiquin a tots”. Un correu electrònic remès per la direcció d’una d’aquestes patronals és prou explícit: “Des d’Aceser creiem que precisament en aquestes circumstàncies és quan més s’ha de tenir present un dels fonaments sobre els quals es va formar l’associació i que és el respecte entre els associats en relació als seus clients. Per això volem recordar-vos aquest ‘pacte’ implícit en les premisses dels nostres estatuts i que ha de prevaler, com a mínim, entre els membres de l’associació i no entrar en enfrontaments“.

Aselip, per la seva part, va impulsar “un acord o actuació concertada global de repartiment de mercat” entre els seus socis i va establir “l’aprovació de codis de conducta dels seus socis”, segons la CNMC. Va ser multada amb 200.000 euros.

En el si de la madrilenya Arema, multada amb 150.000 euros, les empreses havien acordat el repartiment del mercat de la recuperació del cartó i el paper, amb Saica Natur com a eix.

Els compromisos per operar com un càrtel formaven part dels principis rectors d’aquestes patronals i es plasmaven en els seus respectis estatuts, una realitat que, interpreta Competència, prova una infracció única i continuada almenys des del 1999 al 2013.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides