Clatellada de Competència al ‘càrtel de les escombraries’

98 milions de multa a ACS, FCC, Ferrovial i Sacyr, entre altres, per fer trampes durant 15 anys
Sense títol
Sense títol

Els 98 milions d’euros que una quarantena d’empreses hauran de pagar com a multa per haver-se organitzat per operar com un càrtel en el repartiment dels contractes públics dels serveis d’escombraries no representen una quantitat extraordinària comparada amb els guanys que les més grans de totes elles solen obtenir, però és la tercera sanció més important mai decidida per la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) i constitueix una clatellada a l’elit empresarial espanyola més tramposa.

Han de pagar un 75% de la històrica multa les filials d’ACS Ubaser i Sertego (23,28 milions); FCC (16,88 milions); Valoriza, de Sacyr (15,29 milions); Cespa, de Ferrovial (13,61 milions); i Saica (5,3 milions). L’import de la multa és només un 3% de la facturació d’aquest mercat, segons estimacions de Competència.

Les companyies sancionades -39 empreses i 3 associacions de gestió de residus- van trepitjar l’article primer de la Llei de Defensa de la Competència perquè es van comportar com un càrtel almenys entre el 1999 i el 2013, tot assolint pactes de no-agressió, repartint-se clients i licitacions públiques d’ajuntaments sobre els contractes de gestió de residus i treballs de sanejament urbà mitjançant les UTE, compartint informació comercial sensible, acordant concurrències conjuntes a licitacions per eliminar competidors i instrumentalitzant organitzacions sectorials per sotmetre altres empreses a les pràctiques d’aquest càrtel.

Alguns dels contractes esquitxats per aquest escàndol superaven els 500 milions d’euros, segons la CNMC, que situa l’origen d’aquesta sanció en la inspecció efectuada sobre la gestió de residus a les Balears.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides