Artur Mas és ostatge de Madrid

El compte de Liechtenstein va ser obert quan ja treballava a la Generalitat
mas i pujol
mas i pujol

A Artur Mas el persegueix un fantasma: el compte que tenia el seu pare a la banca Liechtenstein Global Trust (LGT) i del qual figurava com a beneficiari, juntament amb la seva mare i els seus dos germans. L’any 2006, un empleat d’aquesta entitat, Heinrich Kieber, va copiar en quatre DVD’s l’arxiu dels clients del banc i el va acabar venent, a canvi de 4,7 milions d’euros, a la Hisenda alemanya. Després de “caçar” els evasors fiscals de nacionalitat alemanya que s’amagaven al principat de Liechtenstein, les autoritats germàniques van transmetre als governs dels Estats Units, Gran Bretanya, Canadà, França, Suècia.., la identitat dels clients d’aquests països que figuraven en els quatre DVD’s.

Curiosament, la peripècia d’Heinrich Kieber va començar a Barcelona. L’any 1996, aquest jove suís va voler comprar un habitatge a la Ciutat Comtal, però el xec de 380.000 euros que va lliurar no tenia fons i va ser denunciat a la justícia. El procediment judicial va cloure amb una sentència de quatre anys de presó i Heinrich Kieber, que aleshores treballava als arxius de la LGT, entitat bancària propietat de la família reial de Liechtenstein, va intentar escapolir-se de la condemna. Per això, va procedir a gravar d’estranquis la llista de clients del banc i va encetar una negociació amb el govern de Liechtenstein amb l’objectiu que li atorguessin l’indult a canvi de lliurar els quatre DVD’s.

La Fiscalia Anticorrupció
Finalment, les converses es van trencar, Heinrich Kieber va considerar que el príncep Hans Adam II l’havia enganyat i, dolgut, va acabar venent la llista de clients de LGT a la Hisenda alemanya. En total, els quatre DVD’s contenien el dossier financer de 4.527 fundacions, que és la figura creada a Liechtenstein per encobrir la identitat dels evasors fiscals. La documentació recopilada per Heinrich Kieber abastava entre els anys 1970 i 2005.

El Govern de José Luis Rodríguez Zapatero tenia, des de l’any 2008, la informació sobre els clients espanyols de LGT, que li va ser lliurada per les autoritats fiscals britàniques. En concret, hi havia el nom de 67 persones físiques, camuflades en les fundacions de Liechtenstein, que amagaven un total de 170 milions d’euros.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides