Andorra renova el paradís

Rajoy dóna suport a la signatura d'un conveni que empara el dúmping fiscal
rajoy toni martí
rajoy toni martí

Mariano Rajoy anirà aquest 7 i 8 de gener a Andorra, en el primer viatge oficial que hi fa un president del govern espanyol des de la instauració de la democràcia, per donar el vistiplau al conveni que evitarà la doble imposició (CDI): en teoria, amb aquest conveni les empreses i les persones s’estalviaran tributar en els dos països per un mateix concepte, però, a la pràctica, tal com assenyalen els experts, podria donar cobertura legal a abusos com el dúmping fiscal.

Quan entri en vigor el CDI entre Espanya i Andorra, una empresa que domiciliï la seva seu social a Andorra encara que operi a Espanya únicament pagarà l’impost de societats en el petit Estat pirinenc, que és del 10% com a màxim, amb possibilitat de rebaixa, quan a l’altra banda de la frontera arriba al 30%, fet que repercutirà negativament en l’economia espanyola en general i, sobretot, en la catalana per una qüestió de proximitat.

Un cop s’elimini l’actual obligació de pagar impostos en els dos països, moltes empreses preferiran instal·lar la seu social a Andorra per pagar els impostos en aquest país, que són dels més baixos d’Europa, encara que els ingressos dels seus negocis s’obtinguin a Espanya. Hi ha el risc que Andorra “parasititzi” l’economia dels seus veïns dels sud.

Andorra ha agafat com a model Luxemburg, un altre país de baixa fiscalitat que en les últimes setmanes ha aparegut a tota la premsa mundial per l’escàndol de Luxleaks, tal com s’anomenen els acords secrets que les seves autoritats van tancar amb grans corporacions com Apple, Amazon, Heinz, Pepsi, Ikea o Deutsche Bank per escatimar impostos en els països on operen. En un informe de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), la patronal d’aquest país, se subratlla que el nou sistema d’impostos, especialment el de societats, “lidera un model fiscal tremendament atractiu i que ha sabut donar un tractament que combina les millors virtuts de jurisdiccions com Holanda, Luxemburg, Suïssa, Irlanda, Malta o Xipre”. Aquests són els seus models, no se n’amaguen.

Curiosament, des dels governs espanyol i francès s’argumenta la signatura dels CDI amb Andorra amb el fet que, prèviament, ja s’han subscrit els convenis d’intercanvi d’informació tributària, que en relació amb Espanya és vigent des del 2011. No obstant això, com s’ha posat en evidència amb el cas Pujol, els jutjats andorrans continuen fent-se el ronso a l’hora de donar informació sobre els comptes i moviments econòmics que va efectuar la família de l’expresident de la Generalitat en aquell país.

* (Per a més informació, vegeu l’edició en paper del setmanari EL TRIANGLE)

La Generalitat regala l’aeroport
Aquest 8 de gener s’obre l’aeroport de la Seu d’Urgell als vols comercials. La Generalitat s’ha gastat com a mínim 10 milions d’euros en unes instal·lacions que estaran al servei d’un altre país, d’Andorra. Fins i tot s’ha canviat el nom de l’aeroport, batejat inicialment com Pirineus-La Seu, per Andorra-La Seu.

Tal com constata la memòria econòmica del pla urbanístic de l’aeroport, redactada per la Generalitat, s’espera que l’impacte econòmic d’aquesta infraestructura fins a l’any 2030 sigui de 120 milions d’euros, dels quals 95 milions (el 79%) aniran a Andorra i els 25 milions restants (21%), a Catalunya. Es tracta d’un aeroport al servei d’Andorra, que utilitzaran passatgers amb destí final en aquell país (prop del 80% dels usuaris), però, qui l’ha pagat ha estat la Generalitat Catalana, que també és titular d’un altre aeroport a les comarques de Lleida, el d’Alguaire, que a partir d’ara es faran la competència. A sobre, la Generalitat preveu invertir 26 milions d’euros en l’aeroport d’Andorra-La Seu tot i que els beneficiaris estan a l’altra banda de la frontera. De moment, el govern d’Andorra tan sols s’ha compromès a aportar 300.000 euros anuals. De sempre, s’ha dit que aquestes instal·lacions servirien per portar turistes russos, però fonts empresarials del Principat reconeixen que ara que entrarà en vigor el conveni de doble imposició i que s’instal·laran noves seus empresarials a Andorra, els seus directius, procedents de l’estranger, necessitaran un aeroport.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides