El tercer fracàs de Samaras obre la porta a Syriza

La coalició d'esquerres és la favorita en les properes eleccions anticipades gregues
tsipras
tsipras

Per tercer cop, el primer ministre grec, Antonis Samaras, ha tornat a fracassar aquest dilluns i el seu candidat Stavros Dimas no serà triat president. El rebuig del parlament grec dóna un lloc a un escenari de canvi immediat molt probable d’enorme rellevància a escala europea: Grècia celebrarà eleccions anticipades en un mes i les enquestes assenyalen com a favorita la coalició d’esquerres Syriza.

Si les expectatives es fan realitat, la formació encapçalada per Alexis Tsipras, la més votada en les darreres eleccions al Parlament Europeu pels grecs, esdevindrà la primera a intentar aplicar un programa polític i econòmic obertament enfrontat a la troika -Comissió Europea, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacional-, que ha intervingut el país hel·lè els darrers anys.

Aquest escenari, en principi gens desitjat pels mercats financers -la borsa d’Atenes ha caigut un 10% durant la votació-, estarà marcat per la negociació sobre les malmeses finances gregues i el resultat, en qualsevol cas, serà un referent per a les altres forces emergents que aspiren a canviar les regles del joc a Europa, com és el cas de Podemos a Espanya.

(Visited 31 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari