Rescatar per desnonar

La despesa milionària sufragada pels contribuents no atura l'angoixa de les famílies
Rahola
Rahola

La disparitat de dades que ofereixen tant el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) com l’Institut Nacional d’Estadística (INE) o les Plataformes d’Afectats per la Hipoteca (PAH) dificulten estipular el percentatge de desnonaments que executa cada comunitat autònoma. Entre les xifres d’institucions i entitats i les mitjanes elaborades per agències i premsa es dedueix que a Espanya s’han superat els 100.000 desnonaments l’any i que Catalunya lidera el rànquing amb gairebé 9 famílies per cada 1.000 habitatges que obliguen a abandonar la seva llar cada any.

Les traves per conèixer el nombre exacte de desnonaments executats pels jutjats per la impossibilitat de les famílies de seguir fent front al deute contret amb els bancs té una explicació: cap entitat vol que es coneguin les polítiques més o menys agressives que segueixen en aquesta matèria. Les fonts de la PAH consultades per aquest setmanari consideren que “no hi ha bancs amb millors o pitjors mecanismes” a l’hora d’executar els incompliments hipotecaris. “Donada la situació d’emergència que vivim, cada dia que passa hauria de ser més fàcil poder negociar la dació en pagament dels afectats i el seu trasllat a un habitatge amb lloguer social, però ens trobem que tots ens tanquen les portes i que cada vegada costa més fer d’interlocutors”, expliquen membres de la PAH.

Catalunya, que lidera el rànquing de desnonaments per comunitat, deu 27.300 milions d’euros a una vintena d’entitats bancàries. Les principals són: Caixabank, 7.300 milions i BBVA, 7.100 milions, segons l’informe que va publicar a l’octubre la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute. El Govern català deu a Bankia 2.239 milions. Aquest és el motiu qual s’ha legislat, més enllà de les mocions aprovades al Parlament i per alguns ajuntaments, per afavorir els bancs en comptes de fer-ho per a les persones.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER DE EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides