El Govern de Mas torna a fer història amb el rècord de deute de la Generalitat

El Banc d'Espanya el xifra en 63.075 milions d'euros
artur mas
artur mas

Les noves dades del Banc d’Espanya situen l’endeutament de la Generalitat de Catalunya en un nou màxim històric: 63.075 milions d’euros. Des que, el 30 de juny, es va ultrapassar la xifra dels 60.000 milions, així doncs, el creixement net d’aquest llast ha estat d’uns 500 milions mensuals.

Aquest és preocupant resultat econòmic del Govern d’Artur Mas, que ha aplicat la tisora i ha reduït el pressupost els darrers quatre anys en 6.000 milions, un 22%, i continua ofegat pels greus problemes de tresoreria i depèn de l’Estat per sobreviure. La previsió del Banc d’Espanya és que se superi la barrera dels 65.000 milions de deute durant el primer trimestre del 2015.

El 2012, després de quatre anys de crisi, la Generalitat havia disparat el seu passiu i havia assolit un rècord d’endeutament de gairebé 44.000 milions, el 22% del PIB, que ha quedat àmpliament superat.

La xifra de deute acumulat amb què el Govern català tancarà el 2014 representen una mica més d’un terç del PIB de Catalunya, xifrat en uns 180.000 milions d’euros. El deute públic d’Espanya frega el 100% del PIB de tot l’Estat: s’enfila per sobre del bilió d’euros.

Els grans creditors
Entre els prestadors de Catalunya destaquen el Govern central (33.000 milions via Institut de Crèdit Oficial: FLA i finançament del pagament a proveïdors) i el Banc Europeu d’Inversions (4.400 milions). Els principals creditors privats són el BBVA (4.000 milions) i Caixabank (3.570 milions).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides