El Port de la Selva no és el que sembla

Alguns dels protagonistes dels grans casos de corrupció catalans tenen la seva segona residència en aquesta vila marinera
port selva
port selva

Als peus del monestir de Sant Pere de Rodes hi ha la badia d’El Port de la Selva. És un dels paratges més bonics de la costa catalana, que cada any atrau milers de turistes. Però els visitants d’aquesta deliciosa localitat desconeixen les sòrdides clavegueres que amaga la vida municipal, dominada amb implacable tirania, des de fa dècades, pel clan Pinart.

Les belleses naturals del cap de Creus –declarat, parcialment, parc natural-, les platges que s’estenen entre Llançà i El Port de la Selva i la imponent presència de la muntanya de la Verdera fan d’aquest racó de Catalunya un indret privilegiat. Per això, la vila marinera ha estat triada per il·lustres personatges que hi han trobat el lloc idíl·lic per descansar. 

En destaca l’escriptor Josep Maria de Sagarra (1894-1961), que va inspirar-se en la gent i la parla d’El Port de la Selva per escriure la famosíssima obra de teatre El Cafè de la Marina o els seus poemaris La balada de Luard, el mariner i les Cançons de rem i de vela. Un altre emèrit estiuejant d’aquesta contrada va ser, fins a la seva mort, l’eminentíssim doctor i patriota català Moisès Broggi, molt estimat per tot el veïnat per la seva bonhomia i vocació de servei.

La “finca privada”
El miler d’habitants que viuen a El Port han fet del turisme i de la pesca la base de la seva economia. El boom immobiliari també va donar molta feina en els moments de màxima efervescència especulativa, però avui aquesta activitat ha caigut sota mínims, després d’haver provocat alguns desgraciats estralls en el paisatge d’aquest delicat entorn, com per exemple la urbanització intensiva de la cala Tamariua o de les faldes de la Verdera.

Però, de la mateixa manera que l’encant d’El Port de la Selva ha captivat destacats escriptors i visitants d’ànima sensible, també ha estat l’indret escollit com a lloc de refugi per polèmics polítics i empresaris vinculats a affaires de corrupció que últimament són notícia destacada als mitjans de comunicació.

Aquesta proliferació de presumptes malfactors al municipi –que bé podríem anomenar El Port dels Pirates- s’ha produït sota l’ombra omnipresent del clan Pinart, que s’ha apoderat, des de fa dècades, de l’Ajuntament i que domina, amb mentalitat totalitària, la vida d’aquest poble com si fos la seva “finca privada”. No hi ha ni una fulla que es mogui en aquest racó de l’Alt Empordà que no escapa al control absolut i paranoic que exerceix, amb mà de ferro, aquesta família originària del Maresme i que s’han convertit en els “amos i senyors” d’El Port de la Selva.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides