Mato i Rajoy: la posada en escena

La Gürtel doblega la ministra, que centra les mirades, però Ruz també retrata el PP
ana mato
ana mato

Ana Mato ha plegat aquest dimecres com a ministra de Sanitat, un dia abans de la compareixença del president Mariano Rajoy per debatre en el Ple del Congrés dels Diputats mesures de regeneració democràtica contra la corrupció.

La dimissió de Mato, no imputada però considerada pel jutge Pablo Ruz beneficiària de la trama Gürtel, és interpretada aquest dijous des de Madrid com un sacrifici per no ensorrar, d’entrada, el discurs anticorrupció del Govern. Però més enllà de Mato i dels 43 imputats, l’escrit de Ruz resulta demolidor per als populars: el partit també és considerat beneficiari “a títol lucratiu” de la suposada trama corrupta.

Ruz retrata el PP
Ruz ha exposat, de nou, el ventall d’indicis sobre suposades martingales financeres en el PP, entre les quals destaca la suposada caixa ‘b’ dels papers Luis Bárcenas per pagar sobresous i despeses de la formació. El jutge, reiteradament, es refereix al vincle, una mena de relació simbiòtica, entre el partit i la trama de Francisco Correa, fins al punt d’identificar tres fases en la seva relació.

Els anys 90, fins al 1999, Correa i els seus ja prestaven serveis al PP arreu de l’Estat. Després, segons Ruz, la participació de la Gürtel en la preparació de la campanya de les eleccions galegues del 99 va unir Correa amb Pablo Crespo, secretari d’organització dels populars gallecs que esdevindria mà dreta del considerat cap de la Gürtel. Els anys daurats acaben amb la desfeta del PP en les eleccions generals del 2004, que dispersa els objectius cap als governs autonòmics dels populars, com la Comunitat Valenciana, la Comunitat de Madrid i Castella i Lleó.

Els anys de Mato
Mato, segons Vozpópuli, va explicar a Rajoy que no es veia amb cor de resistir més batzegades periodístiques i parlamentàries. El balanç de la seva segona etapa al capdavant de Sanitat es tanca amb l’escrit de la Gürtel, però inclou les retallades (entre altres, en matèria de Dependència), l’impuls del copagament, la liquidació de la cobertura universal de la sanitat espanyola i la caòtica gestió de la lluita contra l’Ebola.

Per la seva part, sense Mato a l’hemicicle, Rajoy ha mirat de revendre les mesures anticorrupció adoptades i ha assegurat que avui és més difícil corrompre’s que quan va accedir a La Moncloa. El mateix perfil de Twitter del president espanyol es promociona amb el hashtag #TodosContralaCorrupción. “La majoria dels polítics són persones decents. Espanya no està corrompuda, té alguns corruptes”, ha dit Rajoy, que també he declarat: “Tothom sap que han aparegut corruptes en el meu partit, he demanat perdó per això”. No sembla que les seves paraules assenyalin Mato, qui, de moment, no ha deixat de ser diputada ni ha donat la cara.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides