La caiguda dels reis de les escombraries

El jutge Pablo Ruz interroga dos socis de Jordi Pujol Ferrusola en el negoci de la recollida de residus urbans: els empresaris Gustavo Buesa i Josep Mayola
Protesta contra l'abocador de Vacamorta
Protesta contra l'abocador de Vacamorta

La Fiscalia Anticorrupció de Catalunya investigava Gustavo Buesa pel contracte de recollida de residus urbans de Lloret de Mar, arran del cas Clotilde, però el jutge Pablo Ruz, de l’Audiència Nacional, l’acaba d’imputar per presumpte blanqueig de diners i falsedat en el cas de Jordi Pujol Ferrusola pel pilotasso que van fer amb l’abocador de Tivissa, a la Ribera d’Ebre.

Gustavo Buesa, de 54 anys, nascut a Barcelona i resident a Lloret de Mar, està al capdavant de GBI Serveis, un hòlding que controla una vintena d’empreses de recollida de residus i reciclatge, implantades sobretot a la Costa Brava i al Camp de Tarragona, i que compta amb filials a Mèxic i Romania.

En els cercles polítics lloretencs s’explica que Buesa va introduir Jordi Pujol júnior en negocis a Mèxic, si bé els investigadors es decanten per pensar que va ser l’hereu de l’expresident de la Generalitat que es va emportar Buesa a fer les Amèriques. En tot cas, Jordi Pujol júnior, Gustavo Buesa i el gironí Josep Mayola Comadira, que van ser socis a l’abocador de Tivissa, s’han fet d’or amb les escombraries i ara estan imputats.

Una bomba contra Espadaler
L’operació de Tivissa és una bomba política que pot esclatar a les mans del democristià Ramon Espadaler, actual conseller d’Interior, perquè quan era titular de Medi Ambient en l’últim govern del pujolisme va concedir la llicència d’activitat a l’empresa que va posar en marxa l’abocador: Gestió i Recuperació de Terrenys, de la qual n’eren socis Buesa, Mayola i Jordi Pujol júnior, si bé aquest va procurar no figurar-hi fins després que la Generalitat concedís l’autorització.

Quan, el 21 d’octubre de 2002, Ramon Espadaler va signar la resolució per la qual atorgava l’autorització ambiental en favor de Gestió i Recuperació de Terrenys, formalment aquesta empresa només tenia dos socis: Buesa i Mayola. Amb posterioritat, Active Traslation, una societat controlada per Jordi Pujol júnior, va agafar un terç de les participacions, però les va tornar a vendre als seus dos socis –Buesa i Mayola– per 5,3 milions d’euros el 10 de desembre de 2004 i, només onze dies després, el 21 de desembre, aquests dos socis es van vendre la totalitat de les participacions a Recuperació de Pedreres (grup FCC) per 15,9 milions d’euros.

Tal com apunta la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) en un dels seus informes, Jordi Pujol va figurar a l’empresa que gestionava l’abocador de Tivissa només dos anys: hi va entrar després que la Generalitat concedís les autoritzacions, que van suposar la seva revaloració, i en va tocar el dos pocs dies abans que es vengués a Recuperació de Pedreres, del grup Fomento de Constucciones y Contratas (FCC). Amb aquest procediment, suposadament l’hereu Pujol intentava passar desapercebut, però no ho ha aconseguit.

Els investigadors de la UDEF apunten que Jordi Pujol júnior (a través de la societat Active Translation), Buesa (amb GBI Monic Promocions) i Mayola (amb LINX) es van emportar 5,3 milions d’euros per barba. La Policia sospita que abans que el departament de Medi Ambient concedís les autoritzacions ja estava «negociada l’entrada» de Jordi Pujol júnior en el negoci, de la mateixa manera que es va pactar la seva sortida de l’empresa Gestió i Recuperació de Terrenys, la gestora de l’abocador, pocs dies abans de la seva venda a FCC.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET AL SETMANARI EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

(Visited 141 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari