El Síndic escomet el Govern i el Castor

Acusa l'Estat de beneficiar Escal i interpel·la la Defensora del Poble
Castor
Castor

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha acusat l’Estat de mala praxi administrativa amb relació a la hibernació del projecte de magatzem de gas Castor, que considera que beneficia el concessionari i perjudica els drets dels ciutadans.

Escal, propietat en un 66,67% d’ACS, rebrà una indemnització de 1.350,7 milions d’euros que pagaran, en definitiva, els consumidors en les seves factures durant els pròxims 30 anys, tot aplicant un interès del 4,27% anual.

Ribó ha lliurat al Parlament de Catalunya l’informe del Síndic sobre el Castor i ha instat a la Defensora del Poble espanyola, Soledad Becerril, a què demani la suspensió del pagament de la indemnització davant el Tribunal Constitucional. A més, ha qüestionat que la compensació atorgada encaixi en la normativa sobre competència i que el Decret amb què el Govern hibernava el projecte encaixi amb el Tractat Fundacional de la UE pel que fa a les ajudes estatals.

Segons el Síndic, els 1.350,7 milions d’euros representaran un cost real de 3.500 milions en les factures del gas de les pròximes tres dècades, un cop afegits a la indemnització el manteniment de la plataforma, un eventual desmantellament i els interessos bancaris.

A més, el Síndic denuncia la falta de transparència i de resposta per part del Govern espanyol i assenyala irregularitats en la tramitació del projecte relacionades a l’impacte ambiental. En aquest sentit, la fragmentació en petits contractes obeiria a un intent d’eludir noves avaluacions.

La crítica al Govern espanyol és contundent: “el fet que el cost econòmic de la rescissió del projecte, promogut per una administració pública, però executat en règim de concessió per una entitat privada que pretenia lucrar-se legítimament amb la seva explotació, hagi de ser assumit de manera immediata pels ciutadans, porta a pensar que l’Administració ha actuat en benefici de la companyia.”.

El Síndic qüestiona tanmateix “els motius de resoldre amb una norma de rang legal la compensació de la companyia concessionària”. D’una banda, considera que “aquesta decisió comporta que la indemnització, a càrrec dels consumidors, tingui caràcter immediat”, d’una altra, indica que “implica que només sigui possible impugnar el Decret, dins d’estaments de l’Estat, davant el Tribunal Constitucional”.

(Visited 17 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari