El viatge a Ítaca fa escala a l’illa de Jersey

Oleguer Pujol té una societat en aquesta illa del Canal que s'anomena The Itaca Investment Trust
Guernsey, paradís fiscal
Guernsey, paradís fiscal

Artur Mas ens va anunciar solemnement que salpàvem cap a Ítaca, però s’ha equivocat de rumb. En comptes de l’illa grega d’Ítaca, evocada pel poeta Kavafis i cantada per Lluís Llach, el timoner ens ha portat a una altra illa, però no del mar Jònic, sinó del canal de la Mànega: Jersey, on està radicada la societat The Itaca Investment Trust.

El destí, prou que ho sabia Ulisses, és capriciós i imprevisible. De la trobada casual de dos amics de Pedralbes, Victoria Álvarez i Jorge Moragas, en va sortir el dinar de La Camarga. De l’amistat inconfessable entre Alicia Sánchez-Camacho i José Zaragoza en va sortir la idea d’encarregar l’enregistrament d’aquest dinar a l’empresa de detectius Método 3. De la fallida d’aquesta empresa se’n van aprofitar dos espavilats per vendre, tres anys després, aquest enregistrament al diari El Mundo. D’aquest cúmul d’esdeveniments inversemblants arrenca la caiguda als inferns de la família Pujol.., que no ha fet més que començar.

Ara s’ha obert el meló d’Oleguer Pujol, el fill petit i el més discret de la nissaga, però a la vegada el que més secrets amaga. La Fiscalia Anticorrupció ha decidit desmantellar l’estructura societària que havia muntat amb el seu soci Luis Iglesias –el gendre d’Eduardo Zaplana- per un eixam de paradisos fiscals i la caixa de Pandora que s’ha obert sobre la taula del magistrat Santiago Pedraz emmagatzema una munió de sorpreses. Oleguer Pujol va cometre un error.

A finals de setembre de 2010 va ordenar una transferència de la seva societat The Itaca Investment Trust, domiciliada al paradís fiscal de Jersey, a l’empresa Drago Capital SL, que té a mitges amb el seu soci Luis Iglesias, per pagar les nòmines del personal de Madrid. En total, 41.603,41 euros. Una minúcia, comparada amb la muntanya de milions que remena el fill petit dels Pujol.

LLEGEIX EL REPORTAGE COMPLET A EL SETMANARI EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

(Visited 71 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari