Revelen la comissió d’Aznar per facilitar negocis d’Abengoa a Líbia

Va pactar cobrar l'1% dels contractes de la filial Befesa amb el règim de Gaddafi
Aznar
Aznar

L’expresident del Govern d’Espanya José María Aznar es va assegurar el 2010 una comissió de l’1% de tots els contractes que aconseguís Befesa, llavors filial d’Abengoa, a la Líbia de Muamar el Gaddafi, publica aquest dimecres eldiario.es.

El vincle entre l’actual president de FAES i el dictador libi, assassinat el 2011, anava molt més enllà, així doncs, de les converses en el marc de l’estricta diplomàcia entre estadistes i del cavall que el dictador va regalar el líder conservador espanyol, que el considerava “extravagant” però “un amic”. Aznar sabia que en podia treure partit fins al punt d’haver-se pogut embutxacar, segons la mateixa informació, uns sis milions d’euros en comissions si la intervenció militar estrangera, el conflicte civil i la mort de Gaddafi no haguessin succeït. Finalment, però, només va percebre un pagament avançat de 100.000 euros.

Segons publica eldiario.es, Befesa va contractar Aznar com a mediador per aconseguir adjudicacions de quatre dessaladores a Tobruk, Misrata, Sirte i Yarafaun, un negoci que s’enfilava, segons estimacions d’Abengoa, fins als 950 milions d’euros. El límit a les comissions de l’1% pactades per Aznar sobre cadascun dels acords enllestits amb el govern del país africà eren els 250 milions d’euros de facturació. A partir d’aquesta xifra havia de rebre un 0,5% de comissió. A més, també hauria percebut un 0,25% de comissió amb relació al preu pactat per Befesa i Líbia durant cinc anys en aquells casos en què, a més la construcció, el contracte inclogués el manteniment de la dessaladora.

Aquest digital aporta el contracte datat el 8 de setembre del 2010, pocs mesos abans de l’operació militar a Libia, a la qual Aznar es va oposar públicament. L’acord Aznar-Befesa especifica les tasques de l’expresident espanyol, a qui el contracte anomena “el prestador”: facilitar informació a Befesa perquè pugui presentar l’oferta, donar suport comercial durant les negociacions per aconseguir el contracte, realitzar gestions per donar a conèixer productes i solucions, preparar i presentar ofertes i visitar el territori.

(Visited 30 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari