El 99% dels municipis acolliran l’altre 9N

La vicepresidenta Ortega ha detallat el dispositiu i espera una gran participació
Joana Ortega
Joana Ortega

Joana Ortega ha explicat els detalls del dispositiu de la consulta alternativa al 9N original, que era emparat per la llei de consultes i el decret de convocatòria suspesos pel Tribunal Constitucional.

En el nou 9N, impulsat políticament de moment en solitari pel Govern, “el 99,9% de la població no s’haurà de desplaçar de municipi”, ha assegurat Ortega, satisfeta pel fet que 938 municipis d’arreu de Catalunya disposaran d’algun local per votar i que més de 30.000 voluntaris s’hagin inscrit per fer possible la cita.

L'”univers” d’aquest 9N són 5,4 milions de potencials participants, ha exposat la vicepresidenta, que espera que cadascun dels punts de participació puguin assumir el volum de gent que hauran de rebre.

Punts de votació
La consulta totalitzarà 6340 punts de participació (urnes) i 1025 locals (sumant centres educatius públics i concertats i locals lliurats pels Ajuntaments) en 938 municipis catalans, a més de 17 punts a l’exterior, entre els quals hi ha, per exemple, Tòquio i Copenhaguen, però no Madrid, ha anunciat Ortega.

Un total de 6.210 dels més de 30.000 voluntaris són funcionaris, ha precisat Ortega, en una cita que comptarà amb menys urnes que la convocatòria original. Del 9N alternatiu han quedat fora nou municipis que la vicepresidenta no ha volgut citar “per respecte a l’autonomia local”, però als habitants dels quals, ha garantit, tindran locals de participació propers. Aquests municipis, segons Vilaweb, són Sant Cugat Sesgarrigues, Pontons, Castellví de Rosanes, Arres, Bausen, Canejan, Almatret, Horta de Sant Joan i Vespella de Gaià.

Calendari
Mitjançant el lloc web participa2014.cat, el 012 o consultant als Ajuntaments “que ho puguin facilitar”, els ciutadans podran saber el seu lloc de participació a partir del 29 d’octubre. El dia 30, es comunicarà l’assignació de tasques als voluntaris i s’iniciarà el període de “deliberació pública”, així com una nova campanya als mitjans sobre com i on participar.

Amb relació a la “deliberació participativa”, Ortega ha avançat que les administracions facilitaran espais perquè hi hagi debat, posaran a disposició de la gent equipaments com casals, hotels d’entitats i oficines de benestar social, a banda de 64 equipaments culturals, com biblioteques i arxius comarcals que disposin de sales de reunions.

Tanmateix demanaran que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals defineixi i elabori contingut per “crear les condicions necessàries” per a la lliure expressió i participació, així com per impulsar la participació tot respectant el pluralisme.

Ortega ha remarcat que no es parteix de cap registre previ en el nou 9-N i que el Govern no gestiona dades personals.

La quantitat de voluntaris i el suport local fa pensar, diu la vicepresidenta, en una alta participació.

(Visited 32 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari