Paperot de Mas amb el 9N ‘underground’

Exhorta els catalans a votar una "consulta anticipada" i planteja les plebiscitàries com a "consulta definitiva"
mas junqueras
mas junqueras

“No tan junts com fa deu dies, però anem endavant”. Així ha presentat el president de la Generalitat Artur Mas el moment actual del consens dels partits pro consulta del 9N, una cita que ha assegurat que se celebrarà mitjançant una fórmula alternativa a la prevista a la llei i el decret suspesos pel Tribunal Constitucional.

Consens “esquerdat”
El president Mas diu haver defensat i buscat el consens “per terra, mar i aire”, però ha admès que el consens s’ha afeblit, tot i que considera que es pot reconstruir. Tanmateix, sense citar sigles polítiques, ha declarat que els partits han de triar si volen formar part de la solució o del problema. A més, ha rebutjat pronunciar una declaració unilateral d’independència prèvia a una votació, com plantejava Oriol Junqueras dilluns a la nit a Twitter, punt que sembla clau en la discrepància entre el Govern que presideix i la postura d’ERC.

L’altre 9N
En la seva compareixença, Mas ha afirmat que el Govern “se sent fort” per organitzar una consulta alternativa i que manté el 9 de novembre malgrat la pèrdua de suports. Ha anunciat que podran votar com a mínim els mateixos col·lectius que podien fer-ho en el 9N original (amb la possibilitat de noves inclusions) i ha assegurat que mobilitzaran 20.000 voluntaris i que la Generalitat facilitarà els locals (“no caldrà refiar-nos de tercers”, ha dit), així com les urnes i les paperetes per votar. Amb relació a la cita, ha invocat el suport dels 920 Ajuntaments que han donat suport al ‘dret a decidir’ i del teixit associatiu.

“Marcs legals preexistents” vigents que atorguen competències al Govern de la Generalitat pel que fa a participació ciutadana sustentarien jurídicament aquest nou 9N. A més, Mas ha avançat que un Consell General de Participació supervisarà la transparència de la consulta i que el 10 de novembre es donarà a conèixer un resultat provisional.

L'”adversari real”
“Alguns diuen que tenen notícies excel·lents”, ha ironitzat Mas durant el seu discurs, referint-se a declaracions de Mariano Rajoy al Financial Times, en les quals donava per morta la consulta del 9N. Mas s’ha mostrat reiteradament aspre amb relació al Govern espanyol, a qui ha qualificat d’adversari potent, intransigent i intolerant. “L’adversari real”, ha remarcat tot referint-se a les discrepàncies del bloc pro consulta.

La consulta definitiva
En l’actual escenari de crisi del consens dels partits sobiranistes, Mas ha fet aparèixer la meta que defensa com a seva: les plebiscitàries. El president considera que ni el 9N original ni l’alternatiu són la consulta definitiva, i que aquesta no pot ser cap altre que la votació d’unes eleccions al Parlament de Catalunya que els partits, mitjançant una llista única i un programa conjunt, transformin en un referèndum de facto.

Mas ha apuntat allò que “temen a Madrid”, segons el seu parer: d’una banda, que l’alta participació faci de la convocatòria del 9N un èxit; d’una altra, la utilització d’unes votacions com a referèndum on, diu, “tothom entendria que hem guanyat” si assoleixen la majoria absoluta.

Reaccions
· Alícia Sánchez-Camacho (PP):”El procés independentista s’ha acabat”, ha dit des de Madrid, i ha garantit que el 9N no hi haurà cap consulta real.
· Joan Herrera (ICV-EUiA): ICV-EUiA es desmarca de la consulta que ha proposat Mas. Considera que l’acord que tenien no existeix i que no es planteja una consulta amb garanties democràtiques.
· Albert Rivera (C’s): Assegura que “Mas ha fet el ridícul” i demana que convoqui eleccions i es deixi de promocionar “consultes de costellada”.
· David Fernàndez (CUP): ha rebutjat la llista conjunta plantejada per Mas: “Mai dels mais“.
· Carme Forcadell (ANC): L’ANC i Òmnium Cultural, des de Brussel·les, han reclamat que el bloc sobiranista es mantingui unit. Forcadell ha dit que l’ANC se sent decebuda perquè els partits no han mantingut la unitat.
· Muriel Casals (Òmnium Cultural): “Ara no és moment de desanimar-se”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides