A més afinitat, ‘més targeta’ de Caja Madrid

El darrer escàndol bancari inclou concessions de crèdits sense avals als directius
Rato i Blesa
Rato i Blesa

Dia a dia es coneix més sobre l’abast de l’escàndol de les targetes de crèdit ‘en negre’ de Caja Madrid. Segons publica aquest divendres Vozpópuli, l’afinitat política era un factor clau en l’obtenció d’aquest irregular privilegi. En definitiva, es facilitaven més diners als més propers ideològicament o aquells que entregaven els seus vots. A més, les targetes sense declarar, segons correus de l’exsecretari del consell de l’entitat, comptaven amb “la benedicció presidencial i de la comissió de retribucions”.

Aquestes ‘gratificacions’ basades en l’afinitat es distribuïen en diversos nivells. El primer, el de més crèdit, era el dels directius de l’entitat. En el segon se situaven aquells que, amb els seus vots, havien portat Miguel Blesa a presidir l’entitat. El tercer nivell hi havia figures proposades pel PP, com ara Mercedes de la Merced i Ricardo Romero de Tejada, segons la mateixa informació.

Crèdits
A més de targetes, la cúpula de Caja Madrid es concedia altres privilegis, com l’obtenció de crèdits sense haver de presentar avals. Miguel Blesa, segons documentació publicada pel mateix digital, en va rebre quatre: un de 421.000 euros, un altre de 275.000, una operació de canvi de divisa per un valor d’un milió de dòlars i un últim crèdit de 234.000 euros. Préstecs com aquests s’atorgaven per via urgent i també van regar de diners CCOO i la FAES, el think tank que presideix José María Aznar.

L’excusa xoca amb el FROB
D’altra banda, el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) ha desmuntat la coartada adduïda pels beneficiaris de les targetes en negre, el desconeixement de l’opacitat fiscal, publica Eldiario.es. L’òrgan financer de l’Estat, que controla Bankia, no s’empassa que persones amb altes responsabilitats directives públiques i privades i llarga trajectòria ignoressin la irregularitat fiscal de les targetes. A més, el FROB destaca que l’existència d’una duplicitat -existien targetes d’empresa veritables i ‘en negre’- deixa pocs dubtes sobre la coneixença de la il·legalitat en els casos d’aquells que les tenien totes dues.

Els beneficiaris
La Fiscalia Anticorrupció detecta un possible delicte en suposat ús irregular de les targetes lliurades a 86 consellers, entre ells Rodrigo Rato i Miguel Blesa. 26 d’ells van continuar utilitzant-les un cop van plegar de l’entitat, segons la documentació del cas Bankia en mans del jutge Fernando Andreu, de l’Audiència Nacional.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides