Desobediència parlamentària

CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP despleguen la llei de consultes per escollir els membres de la comissió de control
Ple del Parlament
Ple del Parlament

El Parlament, amb el suport de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, ha aprovat aquest dimecres la designació dels set juristes i politòlegs que han de formar part de la comissió de control de la consulta. La proposta ha vist llum verda només amb els 84 vots a favor. PP, C’s i PSC no han votat.
Durant el debat, els portaveus de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP han defensat la legalitat de portar a terme la votació dels set membres i han assumit les “conseqüències”.

Els serveis jurídics de la Cambra han elaborat un informe que han entregat als grups tan bon punt ha començat la sessió plenària, a les 10h, i que considera que el nomenament dels membres de la Comissió correspon al president de la Generalitat i que s’ha de realitzar per decret. Per tant, l’acte inclòs en l’ordre del dia “no és un acte que produeixi plens efectes, ja que és imprescindible l’acte posterior de nomenament per tal que els membres de la comissió adquireixin de plena forma i efectiva la seva condició legal“.

No ho veu així el portaveu del PPC, Enric Millo, qui ha afirmat que “aquests actes tenen conseqüències jurídiques i legals” i ha avisat que portarà els diputats que han votat aquesta designació a la Fiscalia. El també diputat popular i membre de la Mesa, Pere Calbó, s’ha desmarcat de la votació perquè “és un acte il·legal” i ha advertit Núria de Gispert que no signaria l’acord “per les responsabilitats jurídiques que es puguin derivar”. Ha estat doncs, també, un acte de desobediència. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha manifestat que “no es pot desenvolupar una llei que està suspesa”.

La comissió de control de consultes populars queda formada per la catedràtica de dret constitucional de la UAB, Mercè Barceló; el catedràtic en ciència política i de l’administració de la UAB, Joaquim Brugué; el doctor en dret per la Universitat Rovira i Virgili, Alfonso González; el catedràtic de dret civil de la Universitat de Girona, Miquel Martín; el catedràtic de ciència política de la Universitat de Barcelona, Jordi Matas; i els llicenciats en dret Marc Marsal i Benet Salellas.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides