Mor Botín, el banquer que sobrevisqué a Falciani

Ana Patricia Botín, la seva filla gran, el succeeix
Emilio Botín
Emilio Botín

Emilio Botín ha mort la passada matinada als 79 anys després d’haver patit un infart. Des del 1986, ha presidit el Santander, actualment el primer grup financer a Espanya i Amèrica Llatina. Es va incorporar a aquesta entitat un cop va acabar els seus estudis d’Econòmiques (Deusto) i Dret (Valladolid) i va passar a formar part del seu consell el 1960. 

El Santander, segons ha informat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), en compliment de l’article 24 del seu reglament, ha procedit a convocar la comissió de nomenaments i retribucions per organitzar avui mateix la seva successió. A partir d’ara dirigirà el Santander la filla més gran d’Emilio Botín, Ana Patricia, exempleada de JP Morgan, consellera de Coca-Cola i, segons la BBC, la tercera dona més poderosa del Regne Unit, només superada per la reina d’Anglaterra i la ministra de l’Interior, Theresa May.

Besnét, nét, fill i pare de banquers, Botín és considerat l’artífex de l’expansió internacional del Santander. També va ser implicat en diversos afers judicials que van acabar en el no-res. El darrer, l’any 2012, es va saldar a l’Audiència Nacional amb l’arxiu de la causa contra ell i alguns familiars seus, Ana Patricia entre ells. Apareixien a la llista Falciani de defraudadors i van eludir l’acusació de delicte fiscal un cop la Justícia espanyola va acceptar com a “absolutòria” la regularització d’uns comptes a Suïssa.

El Govern espanyol ha lamentat la mort de Botín, de qui ha dit que “estava compromès amb el seu país”. El president Mariano Rajoy, en concret, l’ha definit com “un gran ambaixador de la marca Espanya”. El conseller de Presidència i portaveu del Govern de la Generalitat, Francesc Homs, per la seva part, ha dit d’ell que “ha estat el gran banquer d’Espanya i de bona part del món”.

(Visited 36 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari