Catalunya lidera la despesa en centres sanitaris privats

Només a Extremadura la sanitat pública ha empitjorat més des del 2009
El conseller de Salut, Boi Ruiz
El conseller de Salut, Boi Ruiz

L’informe Los servicios sanitarios de las CCAA, elaborat per la Federació d’Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública (FADSP), exposa que Catalunya supera per molta diferència la resta de Comunitats Autònomes pel que fa a la despesa sanitària dedicada a contractació de centres privats, en termes percentuals. En concret, Catalunya dedica un 24,1%, seguida per les Canàries (10,3%), les Balears (8,8%) i la Comunitat de Madrid (8.5%).

Aquest informe, que avalua les diferències entre els sistemes sanitaris dels territoris de l’Estat, ha analitzat, amb relació a la privatització, la despesa sanitària per persona, el percentatge de despesa sanitària dedicat a centres privats, la dedicació exclusiva dels professionals de la sanitat pública i diverses formes de presència privada en la sanitat (fundacions, consorcis, concessions administratives…). Segons la FADSP, la gestió privada no només no millora la qualitat assistencial i fa minvar els pressupostos, sinó que representa un sobrecost de set a nou vegades major.

La sanitat catalana, segons el mateix estudi, presta uns serveis qualificats com a “deficients” (57 punts de 98 possibles; la mitjana estatal és de 61,76 punts) i ha caigut des del cinquè lloc que ocupava en el rànquing autonòmic del 2009 fins a l’onzè d’enguany. Es tracta del segon major retrocés dels darrers cinc anys, només superat per la davallada d’Extremadura (del primer lloc del 2009 ha caigut fins al dotzè). D’altra banda, Catalunya és el tercer territori amb menys despesa farmacèutica per càpita (175,04 euros), apartat on Madrid se situa a la cua (119,54).

L’informe posa de manifest, tanmateix, grans desigualtats entre Comunitats Autònomes: Navarra obté 82 punts i la Comunitat Valenciana, 46. La situació és particularment preocupant en terres valencianes i a les Canàries, on disposen dels pitjors sistemes sanitaris. A més, totes dues han tancat el rànquing els darrers sis anys.

(Visited 35 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari