Cap avenç entre Mas i Rajoy

El president català lliura 23 reclamacions al marge de la consulta
artur mas
artur mas

Les posicions d’Artur Mas i Mariano Rajoy pel que fa a la consulta del 9N no s’han mogut en la reunió que els dos presidents han mantingut a Madrid aquest dimecres durant unes dues hores i mitja.

En la seva compareixença al Centre Cultural Blanquerna, la seu de la Generalitat a la capital espanyola, Mas ha valorat el fet que no veu esgotada la via del diàleg amb l’Executiu espanyol -amb qui assegura tenir “un clima de diàleg obert”- després d’aquesta trobada. Però amb relació a la consulta, cap moviment. Mas ha reiterat que ha tornat a plantejar el mateix que fa un any i que Rajoy ho ha rebutjat com sempre ho ha fet. El president català li ha traslladat que tenen el suport de la majoria social i política a Catalunya per fer la consulta, que s’ha pactat políticament la data i la pregunta, i que celebraran la votació en qualsevol cas.

Mas ha explicat que ho faran legalment encara que els manqui el suport del Govern de l’Estat, un suport que voldria obtenir i que creu que podria rebre si existís voluntat política per part espanyola. Si l’Estat impedís finalment la consulta, diu Mas, s’obriria una nova “fase” sobre la qual no ha volgut donar detalls. Ha declarat, això sí, que “no hi ha pla B”. Tanmateix, Mas considera que, si més no, ara a Madrid també tenen la percepció que existeix un conflicte Catalunya-Espanya.

A banda de la consulta, Mas ha explicat que ha lliurat un document a Rajoy amb 23 qüestions sobre economia (ingressos, “infrafinançament” i les conseqüències per als serveis públics, maneres per millorar el finançament…), infraestructures, administració local i model educatiu, entre altres. “Un paquet de propostes” que afecten el dia a dia dels catalans i no “un memorial de greuges”, ha aclarit Mas, que ha afegit que no s’havia reunit amb Rajoy per queixar-se, tot i que assegura que podria. També ha afegit que espera acords en aquests temes, especialment sobre les infraestructures.

Sense ‘tercera via’
Segons Mas, Rajoy s’ha mantingut ferm en el seu plantejament: que la consulta no es pot fer perquè és il·legal. El president de la Generalitat ha lamentat que, a banda d’això, Rajoy no hagi fet cap proposta pel que fa al ‘dret a decidir’.

Durant la roda de premsa, la primera d’Artur Mas al Centre Cultural Blanquerna des de la posterior al rebuig de Rajoy al pacte fiscal, fa dos anys, un home ha interromput el president català tot cridant “Visca Espanya”.

(Visited 35 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari