Europa colla Espanya per Iberpotash

Fa anys que els residus acumulats per l'empresa israeliana salinitzen les conques del Llobregat i el Cardener
runam mines bages iberpotash
runam mines bages iberpotash

La Comissió Europea ha anunciat aquest dijous que obrirà un procediment d’infracció a l’Estat espanyol per contaminació a les mines de sal de Sallent a partir de la denúncia de l’advocat i professor jubilat, Sebastià Estradé, i ha enviat una carta al Ministeri d’Afers Estrangers donant-li dos mesos per respondre. Iberpotash ha acumulat una muntanya de runam després d’anys d’extracció sense cap pla de neteja.

Europa ha fet els deures molt abans que Espanya i Catalunya. La Plataforma Montsalat ja va presentar l’any 97 un dossier a Fiscalia que denunciava la salinització de les aigües de la conca de Llobregat per l’activitat de les mines de potassa del Bages. Encara no s’ha resolt el litigi.

Estradé, veí de Sallent, va denunciar l’any passat l’Estat davant de la Comissió Europea per la “inactivitat” de la Generalitat a l’hora de fer front als “incompliments mediambientals” que, segons ell, provoca l’activitat extractiva de l’empresa minera Iberpotash.

Bastant menys ha trigat la CE en pressionar l’Estat perquè Iberpotash demostri que no contamina la conca del riu. L’empresa israeliana té quatre causes pendents i una sentència executòria del TSJC que l’obliga a pagar una indemnització i a elaborar un pla de restauració per a la muntanya de runam salí. L’empresa ha recorregut en darrera instància al Suprem, que hauria d’haver dictat sentència el 25 de juny.

(Visited 25 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari