Revelen noms cèlebres amb comptes a Jersey

Plácido Domingo, Valentino Rossi i Mel Gibson, entre els vinculats al paradís fiscal
mel gibson
mel gibson

Les indagacions de Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ), publicades per The Guardian, han destapat una llista de famosos que tenen o han tingut diners al paradís fiscal de Jersey, una illa independent del Regne Unit -encara que no pel que fa a defensa- situada al Canal de la Mànega.

L'”exercici de transparència” del ICIJ i The Guardian assenyalarà, de ben segur, més noms els dies vinents -la investigació ha trobat dades fiscals de més de 20.000 persones que van confiar els seus diners al gestor patrimonial Kleinwort Benson-, però de moment es coneixen els següents:

Plácido Domingo. El cantant d’òpera espanyol i la seva família es van beneficiar d’un trust domiciliat a Jersey, ha admès la seva oficina de representació. Domingo viu als EUA i no ha de respondre a les autoritats fiscals del Regne Unit.

Mark Knopfler. L’exdona i els dos fills del guitarrista també es van beneficiar d’un trust. Els seus gestors diuen que tot està en ordre amb les autoritats dels EUA i del Regne Unit.

Mel Gibson. Apareix, juntament amb cinc dels seus fills, com a beneficiari potencial d’un trust a Jersey. Ni l’actor ni els seus representants s’han manifestat sobre això.

Valentino Rossi. El campió mundial de motociclisme en tres categories tenia diners a Jersey i va ser acusat fa anys per les autoritats italianes de simular la seva residència al Regne Unit per evadir el fisc italià. Van arribar a un acord i Rossi va pagar. Hauria tancat el seu compte al paradís fiscal el 2008.

Bryan Robson. Excapità de la selecció anglesa de futbol i del Manchester United. Va contractar a Jersey una hipoteca multidivisa, però assegura que no va intentar beneficiar-se dels canvis de divisa. De fet, ha declarat que va tornar la hipoteca i va tancar el compte. Nega cap intenció d’evadir impostos.

A més, s’han apuntat els noms del sastre de les celebritats Oswald Boateng, l’exjutge Sir Edward Evans-Lombe i el fundador i expropietari d’una escuderia de Fórmula 1 Eddie Jordan.

Debat calent al Regne Unit
Abans d’aquesta revelació, s’havia donat a conèixer el vessant polític dels papers de Jersey, que allistaven els noms de donants al Partit Conservador britànic. El més polèmic, el del banquer resident al paradís fiscal Peter de Putron, donant de més d’un milió d’euros a aquest partit d’ençà que la seva cunyada, Andrea Leadsom, va esdevenir diputada tory.

Malgrat els beneficis fiscals que s’obtenen allà, no es considera que els comptes relacionats amb aquests famosos necessàriament siguin il·legals ni que obrir-los comporti evasió fiscal. En realitat, l’objectiu adduït per The Guardian per publicar els noms és promoure el debat sobre l’ús de paradisos fiscals i sobre l’evasió d’impostos.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides