CiU no s’oposa al règim monàrquic

La República i el referèndum sobre el cap d'Estat ressonen en la crisi socialista
Duran i Navarro
Duran i Navarro

CiU ha de decidir si vota a favor de la llei orgànica d’abdicació del Rei Joan Carles que el PP presentarà al Congrés dels Diputats, o si s’absté. Malgrat la campanya sobiranista empresa a Catalunya, tot indica que la formació nacionalista no s’oposarà a la successió del monarca a Madrid, i que s’abstindrà.

Josep Antoni Duran i Lleida, que ja havia avançat que “no té sentit votar en contra” perquè es tracta de l’aplicació d’un procediment previst a la Constitució, ha explicat a Twitter que el vot l’ha de decidir CiU i que ha de parlar amb el president de la Generalitat, Artur Mas, però que defensa l’abstenció. Entre els parlamentaris de Convergència Democràtica predominaven les veus partidàries de l’abstenció i del vot en contra. Finalment, l’opció de la direcció convergent serà l’abstenció. En tot cas, el resultat el decidirà el previsible suport de PP i PSOE.

Corrent republicana
El socialisme espanyol, per la seva part, viu la successió al tron immers en el seu propi procés successori i el canvi de rei també ha perfilat les discrepàncies del seu lànguid moment actual. S’aposta per Felip IV com a rei des de bona part les cúpules i per un referèndum per escollir el cap d’Estat des dels sectors més joves.

Des de la federació socialista de Barcelona es reclama aquest referèndum, per bé que Pere Navarro ha marcat distàncies les darreres hores evitant elogiar el valor de la monarquia i referir-se a la República. Francina Armengol, secretària general dels socialistes de les Baleares, s’ha posicionat a favor de votar sobre el model d’Estat, mentre que el líder dels socialistes gallecs, José Ramón Gómez Besteiro, pensa que es pot abordar la votació sobre el cap d’Estat en una reforma constitucional, però que no s’ha d’emprendre aquesta reforma només per donar o no continuïtat a la monarquia.

En qualsevol cas, Soraya Rodríguez, portaveu del grup socialista al Congrés dels Diputats, ha advertit que no admeten la llibertat de vot de la llei d’abdicació.

(Visited 16 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari