“Han permès que els mercats acumulin massa poder”

'Com una elit va segrestar un continent i com podem recuperar-ho'

Fazi va començar a treballar en un nou documental sobre les causes de l’actual crisi econòmica i social a Europa, però davant la quantitat de material acumulat i la urgència per donar-ho a conèixer va optar per incloure-ho en un llibre. L’ha titulat: La batalla per Europa. Com una elit va segrestar un continent i com podem recuperar-ho. L’ha editat Pluto Press a Londres, i de moment, només es pot aconseguir en anglès.

Per què va saltar del documental al llibre? Per què “La batalla per Europa”?
Vaig començar el 2012 preparant un documental sobre la crisi. Després de diversos mesos em vaig adonar que amb el material que tenia no m’entraria en un documental, que hauria de deixar fora el 95%. Vaig prendre la decisió de fer un llibre i així va néixer ‘La batalla per Europa’. És un llibre nascut gairebé per accident.

Quina és aquesta elit que ha segrestat Europa?
És una elit molt variada. Inclou òbviament la tecnocràcia europea no triada, la Comissió Europea, el Banc Central Europeu, i també algunes estructures de poder de l’establishment d’alguns països, sobretot Alemanya. També hi ha, darrere de l’escenari, poderosos dirigents del sistema financer, grans bancs… És una elit molt variada, que es beneficia de l’austeritat, les retallades salarials i les privatitzacions.

Per què els polítics europeus accepten els dictats que beneficien el sistema financer?
Puc parlar sobretot per allò que passa a Itàlia. Molts polítics desconeixen què està passant a Europa en aquests moments. El 2012, el Parlament va aprovar la Consolidació Fiscal, en un debat molt breu i ho van incloure a la Constitució. No crec que els qui ho van aprovar tinguessin interessos personals més enllà de la seva supervivència política.

Ningú sembla oposar-se a aquesta política neoliberal. De qui o de què tenen por?
És una demostració de com la política ha canviat en les últimes dècades. Mostra la falta de coratge dels polítics per creure que poden canviar el curs de la història. Han permès que els mercats acumulin massa poder. Estan molt atemorits per la idea de resistir-se a aquest poder. També és un problema de falta d’idees.

LLEGEIX L’ENTREVISTA COMPLETA A L’EDICIÓ EN PAPER DE EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides