Abdica el rei d’Espanya

Joan Carles I omet polèmiques i explica la seva decisió per la necessitat de renovació i estabilitat
joan carles I
joan carles I

Mariano Rajoy ha anunciat aquest dilluns al matí l’abdicació del rei Joan Carles I en una declaració institucional no prevista en la seva agenda, sobre la qual no ha admès preguntes.

Rajoy ha avançat que, durant aquesta setmana, s’accelerarà el procés per proclamar Felip de Borbó nou rei d’Espanya, per la qual cosa caldrà l’aprovació d’una llei orgànica, com preveu l’article 57.5 de la Constitució. El futur rei, Felip IV, heretarà la tasca de recuperar el prestigi de la Corona, cada cop més desgastat pels escàndols que l’ha envoltat els últims anys, com la cacera de Botsuana del seu pare, el judici a Iñaki Urdangarin i la implicació de la infanta Cristina en el cas Nóos.

Rajoy ha tancat la seva compareixença amb un discurs de tribut a la figura de Joan Carles I, a qui ha qualificat d’impulsor de la democràcia, millor portaveu i imatge del Regne d’Espanya i defensor infatigable dels interessos espanyols. “A tots ens deixa un impagable deute de gratitud”, ha rematat el president espanyol.

El missatge del Rei
Joan Carles I de Borbó ha apuntat, el mateix dilluns al migdia, el manteniment de l’estabilitat i la necessitat de renovació com a motius de la seva decisió de cedir la corona al seu fill. En el missatge emès per Televisió Espanyola ha omès als afers més polèmics que han esquitxat membres de la Casa Reial els darrers anys. En canvi, ha recordat el seu compromís de servei als interessos generals, així com la fidelitat al llegat del seu pare, Joan de Borbó, comte de Barcelona, pel que fa a la seva voluntat de ser rei de tots els espanyols.

El seu discurs, el Joan Carles I no ha evitat referir-se al moment social actual. Ha considerat que la crisi econòmica ha produït cicatrius en el teixit social, però també s’ha referit a un futur amb esperança. A més, ha interpretat que una nova generació amb un nou impuls mereix un paper protagonista en la conjuntura actual i en els desafiaments del futur.

En aquest sentit, ha explicat que veu el príncep Felip de Borbó preparat per assumir amb plenes garanties el càrrec de Cap d’Estat i que aquest era el moment de donar-li el relleu i assegurar, així, l’estabilitat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides