La ‘Setmana Tràgica’ de Trias

Els esdeveniments de Can Vies han servit per posar de manifest el caràcter intrínsecament corrupte, reaccionari, classista, manipulador, paranoic i repressor del nacionalisme català i, de manera específica, de CiU. Per això, la gent ho ha entès, ha reaccionat i una dotzena de seus de CDC, a Barcelona i a altres ciutats, han estat objecte d’atacs en les últimes nits.

La ‘Setmana Tràgica’ ha tingut la seva espurna en una provocació: el desallotjament policial i l’enderrocament d’un Centre Social Autogestionat que funcionava amb èxit al barri de Sants des de fa disset anys. L’instigador ha estat TMB i, més en concret, el seu president, Joaquim Forn, que, a la vegada és el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament i “home fort” de la Casa Gran.

La història de Can Vies és, des d’un punt de vista jurídic, molt discutible. Aquest edifici va ser construït per TMB l’any 1879 com a magatzem per a les obres del metro, però des de fa més de cent anys ha tingut un ús social i veïnal. Va ser col·lectivitzat per la CNT durant la Guerra Civil i fou la seu del Cercle Social Metropolità durant el franquisme. Amb la recuperació de la democràcia, aquestes dependències van ser retornades a la CNT com a patrimoni sindical i, posteriorment, la CGT les va cedir als joves de Sants per tal que les utilitzessin com a centre social alliberat.

La justícia no sempre és justa i el cas de Can Vies n’és un exemple evident. Emparant-se en una sentència que no reconeix els drets històrics de la CGT sobre aquest local, l’Ajuntament de Barcelona i TMB van aprofitar l’endemà de les eleccions europees per expulsar els joves del Centre Social Autogestionat i encetar, tot seguit, els treballs d’enderrocament.

L’excusa que l’edifici presentava greus problemes de seguretat estructural i que per evitar mals majors calia enviar-hi els Mossos d’Esquadra per foragitar els ocupants no se l’empassa ningú. Tampoc “cola” que la destinació final de Can Vies sigui transformar l’espai en zona verda. TMB vol aquest solar per fer alguna permuta urbanística i ho veurem en els pròxims mesos.

La resposta dels veïns de Sants i dels joves de Barcelona ha estat proporcional a la magnitud de la provocació. Què es creu Joaquim Forn, que tota la gent està narcotitzada pel “procés sobiranista”? Caldrà estar amatents als pròxims dies (i nits). L’actitud prepotent i desafiant de Joaquim Forn en la seva compareixença diumenge davant els mitjans de comunicació no augura res de bo i els aldarulls –pacífics o no- es poden estendre i agreujar.

Té raó Pilar Rahola: l’alcalde Xavier Trias s’ha fet “caqueta” i per això surt a donar la cara el veritable “capità manaia” de l’Ajuntament, Joaquim Forn. La seva recepta és xarop de bastó contra el jovent, sense entendre que les porres de la BRIMO no poden fer res davant un volcà en erupció. El ‘cacau’ provocat per TMB només té una solució possible: permetre la reconstrucció del Centre Social Autogestionat i cedir oficialment el seu ús als joves de Sants.

La ‘Setmana Tràgica’ també ha servit per constatar el deliri paranoic que ataca, des de les seves arrels, el nacionalisme català. Les terminals del ‘Sometent mediàtic’ han intentat intoxicar aquests dies amb l’esbojarrada teoria que els joves encaputxats que protesten per l’enderrocament de Can Vies són, en realitat, mercenaris a sou del CNI. Des del quarter general de la ‘Quarta carlinada’ ens han volgut vendre una pel·lícula de terror: els aldarulls de Barcelona són una maniobra pèrfida del Govern espanyol per justificar l’enviament de brigades d’antiavalots de la Policia Nacional que actuen, en realitat, com a forces d’ocupació per reprimir el “procés sobiranista”. És a dir, Can Vies seria el ‘cavall de Troia’ dels poders repressors de l’Estat per detenir i engarjolar Artur Mas i Oriol Junqueras.

Tot plegat, penós i al·lucinant.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides