Abans de comprar una rosa, mira el seu origen

Darrera de la diada de Sant Jordi hi ha més espines que roses
rosa_espinas
rosa_espinas

Els sis milions de roses que es venen en un sol dia al nostre país per Sant Jordi fa impossible produir aquesta quantitat de flors a la nostra terra i la demanda intensiva existent crea situacions d’explotació i misèria a països productors com Kènia, Colòmbia o l’Equador. La tradició de regalar roses és de nou protagonista. Malauradament, aquest cop les conseqüències també ho són.

Jornals de quatre dòlars a Colòmbia i de 33 euros al mes a Kènia, la quasi inexistent presència de sindicats o el fet de treballar llargues jornades de fins a 15 hores dins d’hivernacles exposats als productes tòxics a què sotmeten els cultius als llocs d’origen, són alguns dels exemples que demostren que darrere d’aquesta jornada festiva s’hi amaga una realitat ben diferent. D’altra banda, a conseqüència del monocultiu de la flor en alguns d’aquests països on avui es conreen clavells, roses, crisantems i dàlies, abans es plantava blat, ordi, blat de moro o patata. Això ha incrementat el preu dels productes bàsics i ha dut a l’expulsió dels camperols de les seves terres.

Des de la Societat Catalana d’Educació Ambiental s’ha engegat la campanya “Roses sense espines” a les xarxes socials on s’anima la gent a comprovar prèviament que en el lloc d’origen de les roses es respecten els drets humans i laborals . Prenent com a font d’inspiració l’article de l’Esther Vivas, titulat “Sant Jordi, roses i espines” es promou un canvi d’hàbits que redueixin aquest tipus de consum i difondre situacions denigrants d’explotació als països d’origen per fer reflexionar sobre els impactes ambientals, econòmics i socials que hi ha rere aquesta tradició de Sant Jordi.

(Visited 122 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari