Cop de porta: 47 favorables i 299 contraris a la consulta

L'alternativa de Rajoy passa per una reforma de la Constitució
Votació al Congrés
Votació al Congrés

El president del Govern central, Mariano Rajoy, ha estat l’únic dels protagonistes que s’ha saltat el guió, representat aquest dimarts al Congrés durant gairebé set hores, quan ha obert la porta de la reforma de la Constitució per destravar el procés sobiranista. La Cambra baixa espanyola ha rebutjat la proposta de consulta del Parlament per una majoria propera al 90% dels diputats: 299 vots en contra (PP, PSOE, UPyD, Foro i UPN), 47 a favor (CiU, IU-ICV-Esquerra Plural, PNV, ERC Amaiur, BNG, Compromís i Geroa Bai), i una abstenció (CC).

Al Congrés, la suma de vots populars i socialistes catalans també ha superat el còmput dels diputats nacionalistes. Tot i ser minoria, els tres portaveus del Parlament, Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV) han advertit la cambra del camí sense retorn iniciat a Catalunya.

Entre apel·lacions la unitat de l’Estat i sempre sota l’empara de la Llei, el president del Govern central, Mariano Rajoy, ha obert la porta a una reforma de la Constitució. Uns canvis a la Carta Magna que el dirigent no s’ha compromès a donar suport, i que el líder socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, s’ha proposat negociar amb uns i altres.

El petit salt del guió protagonitzat aquest dimarts pel president espanyol no entorpeix els propers esdeveniments previstos. El Parlament aprovarà properament la llei de consultes, que doni cobertura legal a la cita amb les urnes del 9 de novembre, i que quedarà paralitzada perquè el PP la durà al Constitucional. A partir d’aleshores, sí que s’espera un final incert, que podria passar per la convocatòria d’unes eleccions plebiscitàries.

(Visited 29 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari