Els ramaders recorren a la influència d’Alícia Sánchez-Camacho

El seu objectiu és assolir una moratòria i no tancar de cop les plantes de tractament de purins
planta purins juneda
planta purins juneda

El tancament de les sis plantes de tractament de purins amb cogeneració d’energia que hi ha a Catalunya i la manca de solucions per part del ministeri d’Agricultura està encrespant els ànims dels ramaders, que aquests dies intensifiquen les mobilitzacions i les gestions per tal de trobar una sortida al problema mediambiental que genera.

En aquest context, els representants del sector porcí català s’han reunit aquest divendres amb Alícia Sánchez-Camacho per intentar que la seva influència a Madrid ajudi a superar la situació de punt mort del conflicte. Creuen que cal una moratòria que permeti implementar alternatives planificades i que si s’han d’acabar tancant les plantes, no es pot fer de cop, com preveu el Reial Decret.

Una solució
Trobar una solució no és fàcil, tota vegada que la reducció de les subvencions a la producció elèctrica d’aquestes plantes, decretada amb caràcter retroactiu pel ministre José Manuel Soria, les fa econòmicament inviables. En un primer moment, el ministre d’Agricultura, Miguel Arias Cañete, es va mostrar disposat a sufragar les pèrdues que pateixen les plantes de tractament a causa de la retallada de les primes en un 40%. Però, amb el pas dels dies, aquesta possible solució s’ha anat refredant. Ara per ara, els ramaders no saben res per part de Madrid en relació a una acceptació de la moratòria, però esperen tenir una resposta en dues o tres setmanes.

L’acumulació de purins
Segons el conseller d’Agricultura de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí, s’està negociant amb el ministeri una nova sortida que implicaria subvencionar directament els ramaders, però tampoc s’han concretat els detalls. Mentrestant, els purins s’acumulen en les 480 explotacions ramaderes catalanes que utilitzaven les plantes de cogeneració i l’exasperació dels ramaders augmenta. De moment, però, bona part els problemes que podria generar aquesta acumulació s’han pogut evitar perquè aquest és un moment òptim per adobar els camps, però la Unió de Pagesos estima que els problemes es generalitzaran en un mes, si la situació no canvia.

(Visited 24 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari