Un nou mètode per no pagar el metro

Es consolida una plataforma a Madrid i Barcelona d'alertes de controls de bitllets
Memetro colectivo en Brasil
Memetro colectivo en Brasil

Les accions setmanals reivindicatives de la plataforma Stop Pujades o l’aparició d’associacions de crida a la desobediència, són conseqüències directes de les pujades exagerades i continuades dels preus dels transports metropolitans de Barcelona. Diverses organitzacions reivindicatives han aparegut amb força en l’àmbit social darrerament. La plataforma Stop Pujades, que reclama la retirada de l’augment del 2014 i la congelació del preu del transport públic d’acord amb les tarifes del 2013, i la Red Memetro, una associació d’ajuda a l’ús gratuït del transport metropolità, en són dos exemples destacats.

El cas de Memetro neix el 2011 amb el propòsit d’ajudar i donar cobertura econòmica a aquells que “s’obliden” de pagar el bitllet de metro. És el que denominen “trastorn Memetro”.

A través del pagament d’una quota mensual de set euros, els associats creen un fons comú que serveix per pagar les multes dels usuaris que les reben. Però per poder fer front a les multes in situ, és a dir, amb la corresponent reducció de l’import, es demana als socis que portin sempre a sobre l’acreditació oficial de l’associació i cinquanta euros, que és el preu de la multa amb descompte si es paga en el mateix moment.

L’associació també es nodreix de les aportacions voluntàries dels socis, de venda de merchandising o de campanyes de finançament extern que s’utilitzen directament per pagar les multes que imposen els revisors de la xarxa de transports. Tanmateix, des de l’associació s’ha creat una aplicació mòbil, una pàgina a Facebook i un compte de Twitter per ajudar els usuaris a intercomunicar-se i compartir informació en temps real i sobre plànol dels punts on hi ha revisors i d’on hi ha situats controls de la policia. Els usuaris són a la vegada informadors i informants.

Però Memetro també és una associació cultural dedicada a l’art digital, a les noves tecnologies i al pensament crític, així com també a les societats connectades en xarxa. Sense aquesta premissa no hagués sorgit l’associació ni el seu “trastorn”, la base de la seva existència. A través del seu manifest, que ja té mes de 1000 afiliats, o del seu Facebook, que en té mes de 11.000, informen dels seus esdeveniments culturals, campanyes de difusió i sessions educatives.

(Visited 46 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari